Helikonos Műútazás
Karácsonyi Zsolt, Zemlényi Attila, Mile Lajos. Fotó: Mohácsi László Árpád

Karácsonyi Zsolt, Zemlényi Attila, Mile Lajos. Fotó: Mohácsi László Árpád


 
Mi derülhet ki az irodalomról, a magyar folyóirat-kultúráról, -szerkesztésről és –olvasókról egy nő és hat férfi beszélgetéséből? Legfőképpen akkor, ha éppen – vajon kivételesen? – a nő kérdez. Demeter Zsuzsa, a Helikon szerkesztője beszélgetett a kolozsvári Helikon és a miskolci Műút folyóiratok szerkesztőinek néhány tagjával szerdán, augusztus 19-én, a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül a Bulgakovban tartott Helikon-délutánon. A Helikont Karácsonyi Zsolt főszerkesztő és Pap Attila Zsolt szerkesztő képviselték, míg a Műút részéről Zemlényi Attila főszerkesztő, Antal Balázs és Kabai Lóránt szerkesztők, illetve Tellinger András képszerkesztő voltak jelen. A délutánt Mile Lajos magyar főkonzul nyitotta meg.
 
A beszélgetés során a két lap közti kapcsolódási pontokra és lehetséges eltérésekre reflektáltak. Bár a Műút kisgyereknek számíthatna a közel hetven évvel ezelőtt alakult Utunk utódjához képest, hiszen mindössze nyolc éve szerkesztik Miskolcon, mégis a két lap arculatában felfedezhetünk hasonlóságokat. Így például – mint kiderült, és mint a lap olvasói nagyjából azért már tudták – mindkét folyóirat nagy hangsúlyt fektet egy folyamatosan frissülő, nyomtatásban meg nem jelenő szövegeket és rovatokat is tartalmazó online felület fenntartására. Tulajdonképpen a Helikon esetében ez egy egészen friss kezdeményezés, hiszen bár 2006 óta rendelkezett egyfajta feltöltős honlappal, ahol a megjelent lapszámokat el lehetett olvasni, a lap megújult, tartalmilag kibővült portálja idéntől indult be.
 
Demeter kérdéseire válaszolva a Műútas gárda hosszasan kitért a folyóirat online felületének legnépszerűbb rovatainak – mint például a kizárólag nők által írt Nőtérfél, melyhez hasonló talán teret kaphatna a Helikonnál is, de ezt már csak én gondoltam közben –, az olvasottság és a szövegek műfaja, terjedelme, illetve a szerzők életkora közti kapcsolatra. Az internetkultúra milyenségét figyelembe véve az eredmény talán nem meglepő, hogy a rövid terjedelmű szépirodalomra és esetenként a fiatal szerzőkre klikkelnek a legtöbben.
 
Az est egy másik fontos témaköre a mindkét lapban rendszeresen jelenlevő képzőművészet szerepe és fontossága. Míg a Műút havonta változó színes borítóval és egyszerű, azonban stílusos, a képzőművészeti alkotások magával ragadó hangulatú tördelésével jelentkezik, a Helikon oldalainak különleges foltjai a kortárs tárlatok darabjai, és mindkét lapban helyet kap a képregény műfaja.
 
Egyébként a beszélgetés alatt a Műút különböző lapszámainak oldalaiból láthattunk egy powerpointos válogatást és természetesen a szerkesztő-szerzők saját szövegeinek felolvasása sem maradhatott el.