Hermész után szabadon. Köszöntőkötet Orbán Gyöngyi tiszteletére
Születésnapi köszöntésre került sor, január 23-án, 18 órától a Bölcsészettudományi Kar Popovici termében, amelynek kiemelt személye Orbán Gyöngyi irodalomtudós, tanár, tankönyvíró volt. 65. születésnapja alkalmából Hermész után szabadon című köszöntőkötet készült, amely ezen az estén került átadásra, illetve bemutatásra. Az ünnepléssel egybekötött könyvbemutatón számos barát, kolléga és tanítvány vett részt.

 

A kötetet Berszán István, Fóris-Ferenczi Rita, és Serestély Zalán szerkesztették, valamint további segédkezek is hozzájárultak létrejöttéhez (a tanárkollégák például verseikkel és tanulmányaikkal színesítették a kiadvány tartalmát). Az eseményt Berszán István köszöntő szavai nyitották, melyekben kiemelte az est jelentőségét, majd ismertette a kötet szerkezetét. A kiadvány három nagyobb tartalmi egységre osztódik: Majeutiké, Közlekedő horizontok, Időcsúszdák, amelyeket kollégák és barátok által közölt tanulmányok alkotnak, valamint mindezek között függönyként ékeskedik egy-egy baráti vers.

 

Az alkalom további részében váltakozva hangoztak el a szerzők felolvasásában az említett lírák, majd a nagyobb egységekről mintegy átfogó összegzés. Ezek sorát André Ferenc kezdte Szemfényvesztés című alkotásával, majd az est folyamán négy másik verset is hallhattunk, Egyed Emesétől, Balázs Imre Józseftől, Serestély Zalántól, valamint Demény Pétertől Kovács Péter Zoltán egyetemi hallgató előadásában,. A három nagyobb egységről Fóris-Ferenczi Rita, Berszán István és Serestély Zalán beszéltek, bemutatva Orbán Gyöngyi, „az együtt és velünk gondolkodó barát” életútjának állomásait, majd a megértés folyamatában felbukkanó kérdéshorizontok találkozáspontjainak lehetőségét, valamint az időcsúszdák megismerésével járó kanyarulatokat.

 

A közös műsor után az ünnepelt vette át a szót, visszatekintve életpályájára, hivatására, kiemelve a kettős szeretetviszonyt, amely az irodalomhoz és a diákjaihoz fűzi. Továbbá köszönetet mondott a könyv körüli fáradozásokért, a több évnyi együtt dolgozásért, valamint a kapott és adott a szeretetért és törődésért, amely mindig lendületet biztosított a folytonos keresgélésben, újrakezdésekben.

 

Az est családias hangulatban zárult, egy közös beszélgetés és nosztalgiázás keretén belül.
Ezúton is szeretnénk még sok, örömökben gazdag születésnapot kívánni!