Hervay85 – díjátadó
Május 22-én este a Bulgakov kávéházban került sor az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége és a Helikon által szervezett Hervay85 –„Felnőttem, ugye” nevű meghívásos irodalmi pályázat eredményhirdetésére. Az öt jelenlévő pályázóval: Kali Ágnessel, Sánta Miriámmal, Sárkány Tímeával, Kovács Újszászy Péterrel és Varga László Edgárral André Ferenc beszélgetett, aki már az est elején kihangsúlyozta, hogy mind a tíz pályázatot olvasva nem irigyli a zsűrit, akinek nem volt könnyű dolga amikor egy sorrendet kellett felállítania.

 
 

 

Ezután felolvasták azoknak a munkáit, akik pályáztak ugyan, de nem tudtak eljönni az eredményhirdetésre. Kezdésként André arról kérdezte a szerzőket, hogy milyen a személyes kapcsolatuk Hervay Gizellával és az ő költészetével. Sánta az első találkozásukról beszélt, amikor gyerekként a Kobak könyvét olvasta. Kali elmondta, hogy testvér-viszonyként tudná a Hervayval való kapcsolatát meghatározni, míg Sárkány épp ellenségeként, démonként tekint rá, akinek a fájdalmait és az otthontalanságát nagyon könnyen interiorizálta, mivel rengeteget foglalkozott a verseivel. Varga szerint egy olyan szerző, akivel a párbeszédbe lépés mindannyiuknak a komolyabbik énjét igényelte. Kovács Újszászy egy távoli nagynénihez hasonlította a kapcsolatukat, aki hiába van távol, de mindig visszatér és rezonálásra készteti.

 
A következőkben arra a körkérdésre keresték a választ, hogy mivel magyarázható az a jelenség, hogy napjainkban sokkal többen ismerik Hervay Gizellát, mint mondjuk pár évvel ezelőtt. Felmerült lehetséges tényezőként az, hogy könnyen alkalmazható az aktuális lelkiállapothoz, továbbá a nyelvhez való viszonya és az, hogy könnyebb kortársként párbeszédbe lépni vele és az ő avantgárd poétikájával. Kali a múzsaszerepre hívta fel a figyelmet, és az ezzel kapcsolatos ellenérzéseire, kiemelve, hogy Hervay a múzsákkal ellentétben inkább alkotó akart lenni, mint az alkotás tárgya.

 
Ebből a későbbiekben egy nyitott beszélgetés alakult ki – amelyhez a közönség soraiból is többen hozzászóltak – a női szerzőségről, a nők helyéről és jelenlétéről a kánonban és annak a jelenségnek a sajátosságairól, hogy Hervay női pozícióból tematizálta a nőiséget.

 

 

 

Az est lezárásaképpen a szerzők felolvasták a pályázatra írt versüket, majd ezt követően a szervezők nevében Karácsonyi Zsolt, az EMIL elnöke és Korpa Tamás, a FISZ elnöke, akik a zsűrizési feladatokat is ellátták, átadták a díjakat. A megosztott harmadik helyen Gondos Mária Magdolna és György Alida végzett. A második hely Varga László Edgáré lett, míg az első Sárkány Timié. A FISZ különdíját Kovács Újszászy Péter kapta.