Így ünnepelték a magyar költészet napját Szatmáron
Ahogy azt már a Harag György Társulat által szervezett költészet napi eseményektől megszokhattuk, április 9-én Szatmárnémetiben ismét rendhagyó módon zajlott a magyar költészet napjának ünnepet állító rendezvény, amin a klasszikus és kortárs versek mellett helyet kaptak még a gasztronómiai élvezetek, a képzőművészeti alkotások és a zene is.

 

 

 
A szervezők és résztvevők ismét bebizonyították, hogy nemcsak egymás mellett lehet bemutatni ezen művészeti ágakat, de egy kis kreativitással és kezdeményezőkészséggel összekapcsolhatóvá is válhatnak egy szempillantás alatt. A kora délutántól késő estig zajló eseményeknek a District 15 adott otthont, ahol a szatmári magyar társulat színművészei mellett, kicsitől-nagyig számtalan versbarát olvasta fel kedvenc vagy kifejezetten erre az alkalomra választott (vagy írt) költeményeit.

 
Bessenyei Gedő István társulatigazgató megnyitó beszédében elmondta, hogy Frumen Gergő és Kovács Nikolett színművészek-ötletgazdák irányításával immáron negyedszerre rendez versünnepet a társulat, majd az igazgató Parti Nagy Lajos, Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes verseket is felolvasott.

 

Kiss Tibi egy francia szimbolista költő versével készült

A délután izgalmait csak tovább fokozta, hogy nem sokkal a megnyitó után élő skype kapcsolatban köszönthették a jelenlevők Kiss Tibit, a Quimby frontemberét, aki Rimbaud Esti imádság című versét hozta el a líra ünnepére. A dalszerző-előadóművész választását azzal indokolta, hogy gimnazistaként a francia szimbolista költők közül Rimbaud volt igazán nagy hatással rá. Ugyanakkor a nap további részében úgynevezett „vers-szelfi-videókat” is levetítettek az érdeklődőknek, amiben Szatmárhoz kötődő művészek küldtek haza üzeneteket és verseket szeretett városukba.

 

 

 
Amint azt megtudtuk, a társulat életében különösen jelentős lesz a következő évad, hiszen a társulatalapítás 65. évfordulóját ünneplik majd, így ennek apropóján most olyan színművészeket is felkértek egy-egy videóüzenetre, akik valamikor társulati tagok voltak vagy éppen Szatmáron játszottak. Kányádi Szilárdot, Sándor Annát és B. Fülöp Erzsébet is láthatták-hallhatták a jelenlevők, az esti órákban pedig Kovács András Ferenc költő élőben jelentkezett be szülővárosába.

 

Egyébként KAF megzenésített gyermekverseiből hoztak egy csokorra valót Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Péter Attila Zsolt színművészek, akik Csillagszél – avagy kalandozások címmel tartottak közösen koncertet.

 

A képzőművészet költői

Festészetében és más képzőművészeti tevékenységekben mindmáig fontos szerepet játszik az irodalom, a költészet, hiszen sok esetben a legnagyobb művészeket is egy-egy irodalmi mű inspirálta. Karinthy Nem mondhatom el senkinek, Závada Péter Szinopszis, Petőfi Egy estém otthon és József Attila Kész a leltár című versei ihlették azt a négy alkotást, melyet négy, szatmári fiatal képzőművész – Ary Johanna, Mitroi Tímea, Akerman Csaba és Erdei Máté – a helyszínen, a rendezvény ideje alatt készített el különböző képzőművészeti technikákkal. Az elkészült műveket este be is mutatták, miközben az ifjú művészek által választott verseket színművészek olvasták fel.

 

 

 

Gasztro-etűd

Az eseménysorozatból idén sem maradhattak ki a kulináris örömök sem, a szervezők most verscímekhez igazították a menüt, amit a jelenlevők meg is kóstolhattak. Felszolgálásra került a „Rakotti beszéd”, vagyis darált húsos rakott krumpli tejföllel, a „Csirkenyárs az avaron” azaz saslik, „Pörköltöm örökké” vagyis borjúpaprikás nokedlivel és káposztasalátával, valamint „Belopóztam a konyhára” fantázianévvel és verscímmel erdei gyümölcsös palacsinta vanília sodóval.

 

André Ferenc kötet(elő)bemutatója

A rendezvényt kerekasztal beszélgetések is színesítették, bemutatták a szatmári Sugárút folyóirat tizedik számát, de volt kvízjáték és kötetbemutató is. André Ferenc, költő, slammer, a Helikon szerkesztőjének első, szótagadó című verseskötetét mutatta be a szerző jelenlétében Fischer Botond író, költő. A Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent könyvből (aminek hivatalos bemutatója április 11-én Budapesten lesz), ahogy beszélgetőpartnere is fogalmazott amolyan „XXI. századai trubadúrként” maga a költő adott elő verseket zenei aláfestéssel, majd arról beszélt, hogy a költészetnek elsősorban könyvformában, nyomtatott formában van ma is hagyománya, ám emellett újra kezd felemelkedni az élő beszéd, a performatív költészet műfaja is.

 

 

 
A kötet anyagán régóta dolgozik, hiszen ahogy azt el is mondta, igyekezett sokféle hangot, formát kipróbálni: „nem tudok egy köteten át ugyanabban vagy csak hasonló hangnemben is beszélni, mert nagyon kell a változatosság. Talán ezért is készült ilyen hosszú ideig ez a könyv.”
A mű érdekessége, hogy egy a fidget spinner vagyis kézi búgócsiga inspirálta illusztráció is bekerült a könyv lapjaira, ami kis animációkét a lapok sarkán jelenik meg, így ha az ember elkezdi gyorsan forgatni az oldalakat, akkor mozogni kezd a grafika. André ezt egyszerűen azzal indokolta, hogy szerette volna „használhatóvá tenni” a kötetet, hogy abban játék is legyen a versek mellett.

 

 

 
A szatmári költészet napi rendezvényt Koszika & Friends koncertje zárta, akik egy, a helyszínen megzenésített vers megalkotásában és előadásában is részt vettek.

 

 

 
A képek forrása: a Harag György Társulat Facebook oldala.