Irodalom a vidéken – a Látó írótábora
A Látó szépirodalmi folyóirat 2017. augusztus 10-13. között szervezi meg első írótáborát, Irodalom a vidéken címmel Szilágybagoson. A bagosi találkozóra fiatal alkotótársakat kerestünk, olyanokat, akiknek munkásságuk a Látóhoz (is) köthető. A műhelymunkákon és előadásokon az írói életmodell, az irodalomhoz köthető pályák lehetőségeiről beszélgetünk. Megpróbálunk közösen irányokat felvillantani a fiatal alkotók számára, felmérjük az irodalommal foglalkozni akaró írók, költők és kritikusok lehetőségeit, buktatóit és a pálya kényszerhelyzeteit.

 
Az előadásokon és műhelymunkákon, a hely szelleméhez igazodva, elsősorban a Szilágysághoz köthető alkotók (Ady Endre, Hervay Gizella, Szilágyi István, Mester Zsolt stb.) munkásságáról beszélgetünk, de a párbeszéd során igyekszünk jelenvalóvá tenni a saját tapasztalatokból eredő meglátásokat is. Szó lesz irodalomoktatásról, olvasáskultúráról, tehetséggondozásról és az irodalom megváltozott szerepeiről. Megvitatjuk a centrum és periféria viszonyát. Bemutatjuk többek között Vida Gábor Egy dadogás története c. önéletírását/regényét, Szöllősi Mátyás Budapest katalógusát – mindkét könyv életpályákról készített „felvételek” gyűjteménye.

 
A tábor nyitott, egyénileg is csatlakozni lehet, szállás és ellátás a falu panzióiban napi 75 RON költséggel. Meghívott vendégek: György Alida, Varga László Edgár, Szöllősi Mátyás, André Ferenc, Márton Evelin, Finta Klára, Kész Orsolya, Vida Gábor, Vida Krisztina, Demény Péter, Eperjesi Noémi, Szabó Róbert Csaba, Sárkány Tímea, Borbély András, Béres Norbert, Láng Zsolt, Birtalan Beáta, Korpa Tamás.

 
Támogató: Bethlen Gábor Alap, Szilágybagos Község.