Kérjük, érvényesítsék jegyeiket! – elindult az Arany-busz
Déry Tibor véleménye szerint Arany az a költőnk, aki jobban tud magyarul, mint Shakespeare angolul vagy éppen Arisztophanész görögül. Ottlik Géza szerint utánozni ma őt értelmetlen és „lehetetlen próbálkozás lenne”, míg Nemes Nagy Ágnes úgy vélte: „Híve vagyok annak a mondásnak, hogy egy dologért biztosan érdemes magyarnak születni: azért, hogy Arany Jánost eredetiben olvashassuk.”

 
 

 
Nagyszalonta után Szatmárnémetibe, a Pannónia Szálló elé gördült be pénteken délután az a rendhagyó irodalmi busz, amelyen egy ingyenes, ám annál reprezentatívabb kiállítás tekinthető meg a 200 éve született Arany Jánosról.

 
A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum mozgótárlatán az érdeklődők verseket, képeket, relikvia-másolatokat, film- és hangfelvételeket találnak, továbbá az ötletgazdák digitális eszközöket és különleges manuális játékokat is beépítettek a járműbe, melyek nemcsak szórakoztatóak, de az élményen túl ismeretanyagaink bővítésére is szolgálnak.

 
Az „Arany 200 busz” július eleje óta járja Magyarországot, de jövő nyárig a Kárpát-medence legtávolabbi, legapróbb, magyarlakta településeire is eljutnak majd. Szinte egy teljes éven át úton lesznek – kisebb-nagyobb szervizszünetekkel –, hogy minél több helyre és minél több emberhez eljuttathassák a költő életpályáját, szellemiségét és gondolatvilágát.

 
 

 
Szatmárnémetiben vasárnap 20 óráig várták az érdeklődőket a PIM munkatársai, akik interaktív tárlatvezetést is tartottak a helyszínen; a legkisebbeket színezőkkel, a nagyobbakat könyvekkel, míg az igazán bevállalósakat petrencés rúddal és malomkővel is várták, amolyan Toldi-erőpróbára.

 
A kiállítás szervezői szerint manapság nem csak az a fontos, hogy iskolai keretek között tanítsák a diákoknak Arany költészetét, hanem az is, hogy játékos, kreatív formában is találkozhassanak a fiatalok a költő műveivel: a buszon ötletes tükörmegoldásokkal olvashatjuk a Szondi két apródját, üvegkörökön rakhatjuk össze a Családi kört, vagy éppen kihajtogathatjuk Ágnes asszony lepedőjét is.

 
 

 
A mozgókiállítás megnyitója után az Ács Alajos Stúdióteremben Marosán Csaba kolozsvári színművész Bomlott cimbalom című műsorát lehetett látni, ami a humor eszközeit is segítségül hívva mutatta be azt az Arany Jánost, akiről szinte biztosan nem írnak a mai – de még a régebbi – irodalomtankönyvek sem. Az előadásban olyan érdekességre is fény derült miszerint Arany volt az egyik olyan költőnk, aki a legtöbb szót ismerte – szám szerint 59697-et, ezekből pedig a szép, a király, az ember, a nap és a Toldi szavakat használta legtöbbször műveiben.

 
 

 
Bár a kiállítás ingyenes, felszálláskor egy menetjegyet mindenképp érdemes minden látogatónak érvényesítenie, hiszen egy pecsételővel Arany János aláírása kerülhet a jegyre. Az Arany-busz következő megállója Kolozsvár, ahol augusztus 14-17. között állomásozik majd a Kolozsvári Magyar Színház előtti téren.

 
 
 
A fotókat Czinzel László készítette.