Hírek >

Hír |

Konferencia a „30 éve szabadon” emlékév kapcsán
A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2019-ben több rendezvénnyel emlékezett meg az 1989-1990-es eseményekről, így a „30 éve szabadon” emlékévhez kapcsolódón egy külön szekciót szenteltünk a Bukaresti Magyar Filmhét programjában, könyvbemutatókat, kiállításokat és pódiumbeszélgetéseket szerveztünk. 2020-ban folytatjuk a harmincéves visszatekintést a rendszerváltás történetére és az azt követő három évtizedre.

 

Ennek értelmében 2020. január 16-án, csütörtökön 19.00 órától a Bukaresti Magyar Intézetben (Gina Patrichi 8.) ÁBTL-CNSAS konferenciára kerül sor, melyen az egykori magyarországi és romániai állambiztonsági szervek levéltárainak munkájába nyerhet betekintést az érdeklődő. Nem utolsó sorban a két ország állambiztonsági szervei: az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL), illetve a Szekuritáté Levéltárát Tanulmányozó Országos Tanács (CNSAS) egymással és egymás ellenében történt lépései is szóba kerülnek.

 

Az est vendégei: Bandi István, az ÁBTL tudományos kutatója, Buchet Constantin, a CNSAS-kollégium elnöke, Csendes László és Toader Alexandra a CNSAS kollégium tagjai.