Könyveket csak kesztyűs kézzel – a Székely Könyvtár legújabb könyveinek bemutatójáról
Habár idén, sajnálatos módon a járvány miatt elmaradt a budapesti és a kolozsvári Ünnepi Könyvhét, Hargita megye székhelyén mégiscsak bátrak és kitartók voltak, a viszontagságos körülmények ellenére idén is megszervezik a Csíkszeredai Könyvvásárt. Ennek keretén belül kerül sor a Hargita Kiadóhivatal száz kötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozatának új köteteinek bemutatójára. A könyveket Borsodi L. László, Lövétei Lázár László, Mirk Szidónia-Kata és Molnár Vilmos mutatják be szeptember 24-én, 17:00 órától az Erőss Zsolt Arénában.

 

Konkrétan 150 méterre lakom a helyszíntől, így természetesen elkések az első könyvbemutatóról, de szerencsére csak 1-2 percet. Ahogy megérkezem a sportcsarnokhoz, már messziről látom kint a standokat, örülök, hogy az idő is jó, majd nézelődhetek a könyvek közt. Ahogy közeledek, már kezdek gyanút fogni, de csak egészen közelről tudatosul bennem, hogy azok nem könyvek, hanem paradicsom, karalábé, krumpli: piac működik a sportcsarnok mellett. Persze, nem pánikolok, hamar kikövetkeztetem, hogy bent lesz a könyvbemutató, úgyhogy sietek, nehogy lemaradjak valamiről. Fel vagyok készülve, arcomon maszk, tartom a kezem a biztonsági őrnek a lázméréshez, adnak egy belépőkártyát, kóddal, hogy számon tartsák, hányan vagyunk a csarnokban. Viszont a meglepetésemre a jelzi az őr, hogy legyek szíves vigyázni, mert itt a könyvekkel kesztyűs kézzel kell bánni. Mármint szó szerint: a szabályzat szerint könyvet lapozni csak kesztyűben lehet.

 

 

 

Beérek, helyet foglalok, Lövétei Lázár László épp felsorolja az új könyvek címét, amelyek bemutatásra kerülnek. Elpanaszolja, hogy bár Fekete Vince is szerkesztője több kötetnek is, sajnos a határzáras mizéria miatt nem lehet jelen a bemutatókon. Lövétei átadja a szót Molnár Vilmosnak, aki – az idő szűkössége végett – úgy dönt, hogy mivel a Kőrösi Csoma Sándor életéről és munkásságáról szóló tanulmánykötetet már bemutatta Csíkban, ezért inkább most a szintén általa szerkesztett Tamási Áron kisregényről, a Jégtörő Mátyásról beszél, amely a Székely Könyvtár sorozatban már a sokadik Tamási kötet. Röviden felvázolja a regényt, mely voltaképpen egy lélek története, aki számos állati alakban ölt testet, mígnem végül csecsemőként születik újjá.

 

 

 

Borsodi L. László Panigay Róbert és Magyari Lajos könyveiről beszél. Bevallja, hogy mielőtt felkérték a válogatott novelláinak szerkesztésére, korábban ő maga sem találkozott Panigay nevével, úgyhogy röviden bemutatja a szerzőt. Panigay Róbert Szatmárnémetiben született 1937-ben, de Gyergyószentmiklóson élte le az életét orvosként. Borsodi úgy véli, hogy Panigay horgász- és vadásznovellái érdekesek ugyan, bár nem mindenütt találta meg a megfelelő nyelvezetet. A kötetben 30 év terméséből került ki a 17 novellából álló válogatás. A legtöbb írás főhőse egy vadőr, akinek mindennél fontosabb az igazság feltétlen keresése. Borsodi ezt követően Fekete Vince ajánlóját olvassa fel Magyari Lajos válogatott verseihez, amely prózaversnek is beillő líraisággal emlékezik a költőről.

 

Mirk Szidónia-Kata a sorozat 81. darabjaként megjelent kötetet ismerteti, amely az 1764 január 7-én éjszaka történt Siculicidium előzményeit és következményeit engedi megismerni. A kötetben a Madéfalvi veszedelem tanúkihallgatási jegyzőkönyve olvasható. Ebből kiderül, hogy a „még azon hónap végén Mária Terézia parancsot adott ki egy bűnvizsgáló bizottság megalakítására, eleve halálosztogató ítélkezést sugalmazva, de nem a megtorlás végrehajtói, hanem az azt túlélő székelyek ellen”. A jegyzőkönyvben arról is szó esik, hogy a székelyek korábban milyen békés protestálási formákat választottak, de a kihallgatások során elhangzó válaszok milyenségéből a tanúságtevők jellemrajza is kibontakozik.

 

 

 

Bemutatják röviden Paál Árpád válogatott írásait tartalmazó kötetet is. Lövétei szerint Paál Árpád a két világháború közötti időszak egyik legfontosabb székely közírója volt, így mindenképp hiánypótló ez a válogatás. Székely Jánostól korábban megjelentek válogatott versek, illetve A nyugati hadtest című regénye is, ezúttal három dráma olvasható a szerzőtől: a Caligula helytartója, a Mórok és a Protestánsok.

 

A Székely Könyvtár legfrissebb darabja pedig a nem rég elhunyt Egyed Péter válogatott versei. A kötetet szintén Fekete Vince szerkesztette, az ajánló pedig egy megrázó, lírai visszaemlékezés Egyed Péter személyére, gondolkodására és munkásságára.

 

A könyvbemutatót a könyvhét hivatalos megnyitója követi, amelyen Kelemen Hunor és Ráduly Róbert Kálmán mond beszédet, ezután pedig Túros Eszter nyitja meg Kürti Andrea kiállítását.