Hírek >

Hír |

Kortárs európai gyermekirodalom: Börze a román könyvkiadók számára
A bukaresti Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére és koordinációjával európai kortárs gyermekirodalmi válogatást ajánlanak a bukaresti EUNIC klaszter tagok a romániai kiadóknak, román fordításban való megjelentetés céljából.

 

A gyermekirodalomra a 20. században a folyamatos bővülés és gazdagodás volt jellemző. Az irodalom felfedezte a gyermeket, ma már neki írnak, érte írnak. A gyermekirodalom pedig ugyanúgy változik koronként, mint az irodalom általában. Az európai kortárs gyerekirodalom együttgondolkodásra, töprengésre hívja az olvasóit, szülőket és gyerekeket egyaránt. Ezt a sokszínűséget szeretnénk bemutatni néhány kortárs európai gyermekirodalmi könyvön keresztül.

 

A program több részben valósul meg: november hónap folyamán online ismertetjük azokat a gyermekirodalmi könyveket, amelyeket az EUNIC klaszter-tagok a romániai kiadóknak ajánlanak, majd ezt követően a bukaresti Irodalmi Múzeum színháztermében, Kovács Zsuzsánna rendező irányításával, színészek előadják a román nyelvű próbafordításokból készült előadást (ha az akkori egészségügyi szabályozások ezt megengedik), majd mindezt egy online beszélgetés zárja, amely az európai országok „gyerekirodalmi-könyvpiacának” helyzetéről, a fordítások létjogosultságáról, a kiadók ilyen irányú törekvéséről beszélgetnek meghívottaink: Simina Popa és Claudiu Sfirschi Lăudat.

A javasolt gyerekkönyvek a következők:

 

Ράνιας Μπουμπουρή (Rania Boubouri): Διαγωνισμός φιλίας/ Barátságverseny | Athén: Psichogios, 2019

 

Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai | Budapest: Magyar Napló, 2018

 

Paul van Loon: Dolfje Weerwolfje| Amszterdam: Leopold B.V., 2015

 

Wojciech Widłak: Pan Kulecka | Poznan: Media Rodzina, 2002

 

Beatriz Osés: Erik Vogler y los crímenes del rey blanco / Erik Vogler és a fehér király bűnei | Barcelona: Edebé, 2014

 

Tülin Kozikoğlu: Pes etmek yok! / Nem létezik lehetetlen! | Isztambul: Iletișim, 2017

 

 

Az esemény az EUNIC Románia égisze alatt valósul meg.

 

Résztvevők: Görög Kulturális Alapítvány, Holland Királyság Romániai Nagykövetsége, Lengyel Intézet, Cervantes Intézet, „Yunus Emre” Török Kulturális Központ, Román Kulturális Intézet, bukaresti Magyar Kulturális Intézet

 

Partnerek: Román Nemzeti Irodalmi Múzeum (MNLR), Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL)