Kortárs hangon – díjkiosztó Kolozsváron
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szervezésében a Kortárs Hangon egyetemistáknak szóló irodalmi pályázatának díjkiosztójára került sor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dísztermében, április 20-án.

 
A pályázat összesen tíz magyarországi és határon túli intézmény bevonásával zajlott. A kolozsvári díjkiosztót Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke és a Helikon főszerkesztője nyitotta meg. A zsűrizés Berszán István zsűritag, a kolozsvári bölcsészkar Irodalomtudományi Intézetének vezetője szerint „átok és áldás”. A zsűrizést heten végezték, egymásról mit sem tudva, így csak azt tudhattuk meg, hogy ő hogyan járt el a szövegek csoportosítása és véleményezése során: külön tematikákra, stílusokra osztva választotta szét a pályamunkákat, mindenikükhöz egy kis kommentárt fűzve. Ahol nem annyira jó szöveget talált, oda bátorító, építő kritikát is fűzött. A zsűrizés nehézségéről adott számot Benő Attila, költő és a kolozsvári bölcsészkar Nyelvészeti Tanszékének vezetője is.

 
Jónás Zoltán, a pályázat projektmenedzsere évek óta szerkeszti a Kortárs Hangon-köteteket, idén a 13. számút szerkeszthette és elmondása alapján mindig nagyon örül ennek a munkának. A kötetben a pályázat képzőművészeti irányú pályamunkái is szerepelnek, amelyek nem illusztrációk ugyan, de mégis mindig megtalálják megfelelő helyüket a kötetben. Jónás Zoltán ezután felolvasta a zsűri elnökének, Kusper Juditnak a köszöntőjét is., majd hozzátette, hogy a zsűri számára is meglepetés lesz a nyertesek sora, mivel anonim módon folyt az értékelés.

 
A díjkiosztó utáni hétvégén a nyertesek a szamosújvári Téka Szorványkollégiumban irodalmi műhelymunkákon, előadásokon vehettek részt és ismerkedhettek meg egymással.

 
A díjazottak névsora: I. díjas Kriegel Zsófia (EKE, Eger) és Mărcuţiu-Rácz Dóra (BBTE, Kolozsvár). II. díjas Sárkány Tímea (BBTE, Kolozsvár), Kovács Péter (BBTE, Kolozsvár) és Rump Tímea (EKE, Eger). III. díjas György Alida (BBTE, Kolozsvár), Farkas Beatrix (Miskolci Egyetem) és Fülöp Dorottya (BBTE, Kolozsvár). Különdíjban részesült Bihari Csilla Rozália (BBTE, Kolozsvár), Kocsis Dorottya (Miskolci Egyetem), Balogh Alexandra (SJE, Komárom), Kolumbán Adrienn (PKE, Nagyvárad), Baka L. Patrik (SJE, Komárom) és Csató Anita (EKE, Eger). A pozsonyi Irodalmi Szemle különdíját Sárkány Tímea (BBTE, Kolozsvár), a Várad irodalmi, művészeti lap különdíját Józsa Evelin (SJE, Komárom), a Helikon különdíját Kocsis Dorottya (BBTE, Kolozsvár) valamint az Agria irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat különdíját Pálffy Tamás Szabolcs (EMTE, Marosvásárhely) részére ítélték oda.