kortarsproza.exe
Orth István: Fémes kapcsolat

 

 

 

Van az a pénz, és van az az algoritmus. Hogyne lenne. Ha robotok tudnak reklámszöveget és verset írni, épp ideje, hogy a szépprózát is megtanulják. Ugyan nekünk is vannak íróink meg iskoláink, de azok vagy túl drágán és felületesen, vagy túl lassan és eredménytelenül működnek. Kell egy robot, amely biztos elkészül pályázati határidőre, és minimális szerkesztői beavatkozással korhűen prózaszerű prózát gyárt.

 

Adott egy releváns társadalmi probléma: lehet ez személyes válság, hanyatló kapcsolatok, mentális egészség, erőszak, halál – robotunk ismeri mindezeket, hisz jól tudja, mit milyen reklámmal orvosoljon, eleget tanulmányozta az emberi viselkedésmintát. Mindenekelőtt azt kell megértetnünk vele, hogy bár az ember komplex lény, ezt nem kell feltétlenül tükröznie a prózájának. Azt is tisztázzuk: öt-hét szó után illik kitenni valahová egy pontot, míves körmondataink ideje lejárt, elég némi iróniával és jól porciózott fontoskodással feltölteni a szikár tőmondatokat. A narráció legyen hektikus, mégis könnyen fogyasztható, a helyszínnel pedig nem érdemes bíbelődni, a magyarországi exportcikkben Budapest, az erdélyiben Kolozsvár. Aki ezek jellegzetes kocsmáit és szokásait nem ismerné, magára vessen.

 

A prózanyelvnek sem kell identitás, felismerhető irodalmi jegyek vagy alapos mondatszerkesztés, csak sodrás, tét, erő és egyéb hangzatos kulcsszavak, amelyek egy könyvbemutatón felsorolhatók. Mindenképp jó, ha problémacentrikus a mű, hadd döntse le azokat a tabukat, amelyekről egy századdal ezelőtt még nem írtak, és kerülje azokat, amelyekről akkor még lehetett írni. Amennyiben a mű politikailag semleges, az olvasó köteles kifizetni a befolyásolhatósági különbözetet, az ingyenes verzió azonban szabadon módosítható. Igazi filológusi kaland lesz majd kibogozni, mire gondolhatott az író! Kétszáz gépelt oldal után robotunk természetesen megállhat, és kezdheti a következő munkát. A nagyregény már rég nem kifizetődő.

 

Fontos, hogy háborúról azért mégse írjon. Robotunk nem érti sem a háborút, sem a békét. És egyébként se adjunk neki ötleteket. Elég, ha jelöljük pár irodalmi díjra.