Hírek >

Hír |

Látható Kolozsvár. Orbán Lajos fotói a két világháború közötti városról
A bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében Orbán Lajos fotókiállítására kerül sor november 8-án, vasárnap délután 18.30 órától az Intézet székhelyén (Gina Patrichi u. 8.)

 

Orbán Lajos (1897–1972) a két világháború közötti Kolozsvár tehetséges fotósa volt. Kedvtelésből, önszorgalomból tanult meg fényképezni, de fotográfiáit nemzetközi versenyeken díjazták. A Kováts P. Fiai fotószaküzlet képviselőjeként fotókurzusokat tartott; a Tessar Teke amatőr fényképésztársasághoz tartozott, és nagy valószínűséggel ő volt az első erdélyi polgár, aki amatőr filmfelvételeket készített Kolozsvárról az első 16 mm-es, amatőröknek szánt CineKodak filmkamerával 1928 és 1935 között.

 

Orbán Lajos abban a korszakban készítette első képeit, amikor elindult a fényképezés demokratizálódásának folyamata: a 20. század elején kezdett elterjedni az utcai, külső terekben való amatőr fényképezés, majd az 1920-as, 1930-as években az olcsóbb gépek felbukkanásával a fényképezés egyre közönségesebb, mindennapibb tevékenységgé vált. Fényképezési gyakorlata mégsem tekinthető átlagosnak: számos gépével, saját fotólaboratóriumával, művészi ambícióival meghaladta a családi életet dokumentáló fotós szándékait. Képeit nemcsak házi használatra szánta, hanem nyilvánosság elé is tárta. Gyerekeiről, feleségéről készült fotókkal több versenyre benevezett, díjakat is nyert. Ezeket fotókatalógusban, képeslapként sokszorosították, kiállításokon is mutatott be képeket. Magatartása az amatőr fotóművészé volt.

 

Fotografikus látásmódjára egyaránt hatással volt a romantikus hangvételű piktorialista fényképezési stílus, de a modernebb tárgyilagos stílus hatása is felismerhető városképein. Ez a művészi igényesség lendíti át a képeit a képeslapok közömbösebb, távolságtartó esztétikáján. Beállításai a város tereit belakó, az architektúrával együtt dinamikus kompozíciókat létrehozó embert mutatják meg. A nemzetközi trendeken túl képeire nagy hatással voltak kolozsvári társaságok, intézmények, amelyekkel karrierje során kapcsolatba került.

 

A kiállítás három kolozsvári élettérnek a vizualizációját vizsgálja Orbán Lajos fotóin és filmjein. A Kolozsvár főteréhez kapcsolódó panoramikus képeken és az utcai életképeken a nagyváros társadalmi rétegzettsége és a munka ideje jelenik meg. A sétatéri képek a nyilvános és a privát közti átmenetet, a szabadidő lassabb tempóját idézik. A harmadik, családi házhoz kapcsolódó tér az enteriőr fényképészet és a családi és művészi portrék révén kívánja szemléltetni azt, ahogyan látott és láttatott az 1930-as évekbeli fotóamatőr.

 

A kiállítás munkatársai

 

Kutatás és koncepció: Erdélyi Audiovizuális Archívum (Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Tóth Orsolya, Újvári Dorottya)

A mozgóképek digitalizálása: Buglya Sándor, Tóth Orsolya, Filmtett

A fényképnegatívok digitalizálása: Nagy Ákos, Kriza János Néprajzi Társaság

Fénykép utómunka: Mira Marincaș