Lúdbőr: Kemény István könyvbemutatója a Szent György Napokon
Április 28-án, pénteken este újabb könyvbemutatónak adott otthont a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, ezúttal Kemény István József Attila-díjas költővel, íróval találkozhatott az irodalomkedvelő közönség. Nemrég megjelent, Lúdbőr című esszékötetéről Szegő János kritikus, szerkesztő beszélgetett a szerzővel.

 
 

 
Kemény István nem először járt Sepsiszentgyörgyön, Erdélyben is többször megfordult már. Legelőször ‘89-ben, amikor még látta a Ceaușescu-diktatúra végnapjait, és ez fontos tapasztalat volt számára, mint ahogy a fordulat magyarországi eseményei is. Szegő János elsőként ennek kapcsán kérdezte, és nem ok nélkül, hiszen az esszéktötet címlapfotója, illetve az erről szóló kötetnyitó esszé éppen azt a pillanatot örökíti meg, amikor Kemény fél órával a köztársaság kikiáltása után barátaival a parlament lépcsőin ül és a jövőre gondol. A fotót egyébként, mint megtudtuk, Bartis Attila készítette.

 
 

 
A kötetben történelmi és irodalmi tárgyú esszék egyaránt fellehetők, a Bibliától Zrínyin, Vörösmartyn és Adyn keresztül a sakkvilágbajnok Bobby Fischerig sokmindenki megihlette Keményt, a könyv egyik legizgalmasabb részének mégis az Ötven pillér című, rövid esszéket tartalmazó fejezet tűnik, amelyben a számára legfontosabb ötven könyvől írja meg véleményét. Ebből hallhattunk több részletet is. Az esszék ugyanakkor nemcsak témaválasztásban, hanem jellegüket tekintve is széles skálán mozognak, hiszen az életrajzi jegyzettől a vallomáson keresztül az elemzésig, a polémiáig, a tárcáig gyakorlatilag a műfaj majdhogynem minden lehetőséget kimerítik.

 
 

 
A beszélgetés során Szegő költői tevékenységéről is faggatta a szerzőt, melynek során kiderült, verset még mindig tollal és papírra ír, nem hisz abban, hogy az első változat a legjobb és zavarja, ha egy vers szerkezete túl tökéletes. Aztán a költészet megnyitáselmélete kapcsán, amelyről nagyszerű sakkesszéje felolvasását követően kérdezte meg beszélgetőtársa, Kemény Istvántól azt is elmondta, retteg minden merev és elméleti kényszerességtől, a költészetben tudniilik azt tartja a legjobbnak, hogy bármit meg lehet tenni benne. Azt, hogy nem lehet megtiltani, miről szóljon, és nem lehet meghatározni, milyen szabályok szerint működjön.

 
 
 
A képek a Bod Péter Megyei Könyvtár fotói.