Madarak, vadak, humorok – Molnár Vilmos, Serestély Zalán és Sztercey Szabolcs estjéről
A IX. Kolozsvári Magyar Napok E-MIL rendezvénysorozatának Madarak, vadak, humorok című beszélgetésén Sztercey Szabolcs, Serestély Zalán és Molnár Vilmos vett részt Fischer Botond vezetésével a Bulgakov Kávéházban.

 
 

 
Az első téma a zenével kapcsolatban merült fel, ahol a kamaszkori zenei ízlés meghatározó szerepéről beszéltek röviden a meghívottak. Serestély Zalán szerint nála a zeneiség nem annyira erőteljes motívum, bár azt belátta, hogy műveinek van ritmusa és a testes szavak, mondatok hangzása igencsak elnyerték a tetszését, éppen ezért szeret a nyelvművelés előtti szavakhoz visszanyúlni. A téma kapcsán az is kiderült, hogy sem Sztercey, sem pedig Serestély nem tud zenére írni, míg Molnár gyakori, hogy klasszikus zenét hallgat írás közben, hiszen a prózának, azon belül is egy-egy bekezdésnek meg kell legyen a maga ritmusa. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy fontos számára a szövegekben megjelenő mágikus-realizmusnak teret engedni. Sztercey Szabolcs hozzáfűzte ehhez a gondolathoz, hogy az ő művei esetén is fontos a mese, a fantasy felől való megközelítése a dolgoknak.

 
 

 
Egy tartalmas felolvasást követően Fischer Botond a mágikus-realizmus felé terelte vissza a szót, arra kérdezett rá, hogy miben van benne ma a mitológia, egyáltalán van-e szükség rá? Molnár Vilmos egyértelműen az mellett érvelt, hogy szükség van ma is mitológiákra. Míg a XX. században az emberek szívesebben olvastak leleplező történeteket, véleménye szerint ez a tendencia megfordulni látszik és egyre inkább a mítoszok létrehozása válik kihívássá. Serestély Zalán viszont ellenérzését fejezte ki a mítoszokkal szemben, hiszen véleménye szerint túl nagy számban jelenik meg bennük az erőszak. Meglátása szerint inkább az elnyomottakat, a periférián élőket kéne az előtérbe helyezni. Szterczey számára ez elsősorban egy iránymutató, valamiféle hit fele való orientálódás.

 
A beszélgetés zárásaként a meghívottak ismét felolvasással kötötték le a közönség figyelmét, hiszen voltak vadak, madarak és humorok is egyaránt.