Márton Evelin Bukarestben
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Balassi Intézet közös E-MIL estek Bukarestben című rendezvénysorozatának következő meghívottja Márton Evelin író. A szerzővel Vida Gábor beszélget.

 

Helyszín: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet (Gina Patrichi 8.)

Időpont: 2016. október 19., szerda, 19 óra

 

Márton Evelin Kolozsváron született, történelem-művészettörténet szakon végzett a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen. A Bukaresti Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa. Kötetei: Bonjour Leibowitz, Macskaméz, Papírszív, Szalamandrák éjszakái. 2010-ben Látó-nívódíjas, 2010–2011-ben a Communitas Alapítvány ösztöndíjasa volt. Jelenleg Kolozsváron él. Önmagát „sok hazával rendelkező vándoríró”-nak tartja. A csíkszeredai Bookart Kiadónál megjelent legutóbbi könyve, a Szalamandrák éjszakáiról is beszélget vele Vida Gábor.

 

„Zaklatott női meg férfisorsok, a harmadik évezred eleje, a felnőtté válás gyötrelmei, az eszmélkedés extázisa, a szerelem és a barátság útvesztői, háromszögek, találkozások és menekülések, szex, drog és alkohol egy multikulturális Romániában, ahol monomániák szabják meg a létezés tapintható keretét, Erdély, Bukarest és a Fekete-tenger, a világ tágassága, mert ez az otthon,és a bezártság nyomasztó élménye, mert ilyen is az otthon, amelyből a szalamandrák menekülnek, és amely nélkül nem tudnak élni, mert alapvetően életképtelen lények, és mi kedveljük őket, valahol mind szalamandrák vagyunk, színesek, szürkék meg albínók, de éjszaka ez sokkal ijesztőbb.”

 

martonevelinbukarest

Megosztás:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter