Hírek >

Hír |

Márton Evelin Bukarestben
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Balassi Intézet közös E-MIL estek Bukarestben című rendezvénysorozatának következő meghívottja Márton Evelin író. A szerzővel Vida Gábor beszélget.

 

Helyszín: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet (Gina Patrichi 8.)

Időpont: 2016. október 19., szerda, 19 óra

 

Márton Evelin Kolozsváron született, történelem-művészettörténet szakon végzett a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen. A Bukaresti Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa. Kötetei: Bonjour Leibowitz, Macskaméz, Papírszív, Szalamandrák éjszakái. 2010-ben Látó-nívódíjas, 2010–2011-ben a Communitas Alapítvány ösztöndíjasa volt. Jelenleg Kolozsváron él. Önmagát „sok hazával rendelkező vándoríró”-nak tartja. A csíkszeredai Bookart Kiadónál megjelent legutóbbi könyve, a Szalamandrák éjszakáiról is beszélget vele Vida Gábor.

 

„Zaklatott női meg férfisorsok, a harmadik évezred eleje, a felnőtté válás gyötrelmei, az eszmélkedés extázisa, a szerelem és a barátság útvesztői, háromszögek, találkozások és menekülések, szex, drog és alkohol egy multikulturális Romániában, ahol monomániák szabják meg a létezés tapintható keretét, Erdély, Bukarest és a Fekete-tenger, a világ tágassága, mert ez az otthon,és a bezártság nyomasztó élménye, mert ilyen is az otthon, amelyből a szalamandrák menekülnek, és amely nélkül nem tudnak élni, mert alapvetően életképtelen lények, és mi kedveljük őket, valahol mind szalamandrák vagyunk, színesek, szürkék meg albínók, de éjszaka ez sokkal ijesztőbb.”

 

martonevelinbukarest