,,mert várnak rám Álomországban a nadrágos angyalok’’
 

Közelkép. Napló. Gyermekségtörténet. A Tomos Tünde alkotta színkavalkádos képi világban megelevenedik egy felnövekedés-történet: a Regina babakorában kezdődő megélések beszámolói kisiskolás koráig tartanak.

 

A Regina meséskönyvként és egy kisgyermek meséléseinek jegyzékeként is olvasható. „Amikor kicsike voltam, olyan nagy voltam!” (5.), olvashatjuk, amint fellapozzuk a könyvet, mintegy előrevetítve egy szerethető és kedves világot, amelybe meghívást kap az olvasó is. Regina világa ráismerésekkel és csodaélményekkel teli, helye van az örömnek, az álmoknak, testvérbosszúknak és haragoknak, valamint a családi élet különböző stációinak és a gyerekek életét meghatározó jelentős embereknek is. Így mosolyoghat az olvasó az ismerősnek tűnő gyerekrajzokon és gyerek-szülő kapcsolat egyszerűségén: „Virágokat mindenkinek rajzolok, emberkéseket csak Anyának és Apának, mert ők nem kérdezik meg, miért […]” (14.); belehelyezkedhet a pótmamaságba, a himlő is megszelídülni látszik, ha a piros pöttyös labda hibáztatható érte. Reginával együtt élvezhetjük a nyár legnagyobb kalandjait, a tengerre utazást és a száznapos vakációt, ami tele van mamaillattal és felnőttségekkel, amelyek furák és érthetetlenek, de biztos szeretetforrások: „Én nem értem, mi az, hogy házias, de dobog a szívem, mert Mama örül […].” (40.)

 

Borsodi L. László gyermekkönyve ugyanakkor, illeszkedve különböző pszichológiai gyermek-értelmezésekhez, a világ összetettségének fontosságát hangsúlyozza, nem fedi el az életszerűséget azzal, hogy csupa örömbe és kedvességbe burkolja a megéléseket: a kisikolássá válásig szomorúság és nehézségek is megjelennek Regina (és a mindenkori gyerekek) életében. Ilyen az elválás tapasztalata: „Mami meg is ígérte, hogy siet haza, de azóta is hiába várom” (45.), az óvodai kortárs bántalmazás és egyedüllét terhe: „Óvodába járni még azért sem szeretek, mert Anna csúfolkodik. »Göndör hajú! Kunkori hajú!« – kiabálja már messziről” (46.), ahogyan az iskoláskor kezdete mint életszakaszváltás és a vele együtt járó új barátság megszakadása is: „Viki sírt, és sírtam én is, hogy nem mehetek vele. Kivel fogok babázni, hintázni, tanulni? S ki ül majd mellettem az iskolában?” (56.)

 

Felnőtt olvasóknak melegséget és mosolyokat előidéző olvasmány, gyerekek számára pedig egy (nem is annyira) képzeletbeli barátságlehetőség, hangsúlyozva az egyéni és sajátos gyerekkorokon belüli hasonló megéléseket és élményeket.

 

 

Borsodi L. László: Regina. Illusztrálta Tomos Tünde. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2020.