Mesélő anyából tudatos író
A zsírkréta korból Büdipestre érkező dinoszauruszok, a Mokka szigeten élő kapucinus szerzetesek, Rumini, a kisegér, és még sorolhatnánk azokat a figurákat, akikkel Berg Judit kalandos meséiben találkozhatunk. A gyerekregény műhelytitkai című beszélgetés során László Noémi alkotói folyamatokról és inspirációról kérdezte Berg Juditot a 10. Kolozsvári Könyvhét zárónapján.

 

Milyen a jó gyerekkönyv? – hangzott el az első kérdés. Berg Judit akkor érez igazán jónak egy kötetet, ha sikerül belefeledkeznie abba, hogy éppen hol olvas, és egyszercsak a mese világában találja magát. A szerző azokat a válaszokat is felsorolta, amiket a gyerekektől szokott hallani: a jó meséskönyv kalandos, izgalmas, és ha tényleg ilyen, akkor lehet hosszú is. A szerző kiemelte, a gyerekek más-más könyveket igényelnek korosztálytól függően, és mindenkinek az életkorához mérten mást jelent a jó mese, de a kaland minden esetben kritérium.

 

 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

 

Arra a kérdésre, hogy milyen út vezetett az íráshoz, megosztotta a közönséggel, kezdetben saját gyerekeinek mesélt, a mindennapi élethez szabta a meséket, első írott meséjét is kislányának ajándékozta. Idővel aztán egyre tudatosabban foglalkozott írással, így lett tehát mesélő anyából író. Az író legfontosabb eszköze a képzelőerő – jegyezte meg László Noémi, Berg Judit pedig hozzátette: képzelőerővel mindenki rendelkezik. Ezután arra kérte a közönséget, képzeljenek el egy sárkányt. A gyerekek kézfelemeléssel jelezhették, kinek milyen sárkány jutott eszébe. Berg Judit szerint a képzelőerő velünk született ajándék, de folyamatosan fejlesztenünk kell olvasással és játékkal.

 

 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

 

A beszélgetés második felében László Noémi átadta a mikrofont a közönség soraiban ülő gyerekeknek, akik a kulisszatitkokról érdeklődtek. Így derült fény arra, Berg Judit mindig igyekszik a szülők számára is izgalmas nyomokat elrejteni a kötetekben: így született a kávérajongók számára a Mokka sziget, ahol a kapucinus szerzetesek élnek. A szerző azt is elárulta, jelenleg a korábbi meséskötetekben már felbukkanó Felixnek a történetén dolgozik, amelynek majd az űrkutatás és kvantumfizika kerül a középpontjába.

 

A beszélgetés után a színpad gyerekekkel telt meg, közös kép készült Berg Judittal és Dániel Andrással. Ezután Berg Judit örömmel dedikálta a gyerekek köteteit.