Mi is szoktunk írni és néha, állítólag olvasunk is. MÚRE-díjátadó a Csíkszeredai Könyvvásáron
Mit keresnek újságírók egy könyves rendezvényen, ha nem tudósítanak? A kérdést Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke tette fel szeptember 25.-én, a Csíkszeredai Könyvvásár keretén belül megrendezett „Könyvek a sajtóban – sajtósok könyvei” címmel fémjelzett beszélgetés elején. A könyvkiadás és a sajtó viszonyát taglalva Szűcs egy üzenetet is megfogalmazott, a rövid könyvismertető után pedig a MÚRE Díjátadójára is sor került.

 

Szűcs szerint a könyves szakma közelebb áll a sajtóhoz mint gondolnánk. A közös érdekek és hasonló irányvonalak miatt a MÚRE nyitott a párbeszédre, és ezt akár üzenetnek is vehetik az érintettek. A publicisztikai szakmában is gyakran jelennek meg különböző kötetek, nem kizárólagosan „sajtós” témában, hiszen ők is írnak, olvasnak, ebből pedig gyakran könyvek születnek. Az egyesület feladatának érzi ezen alkotások népszerűsítését is, ennek fényében az eseményen több könyv rövid ismertetésére került sor, a jelen lévő szerzők pedig fel is szólalhattak. Bemutatásra került Bögözi Attila irodalmi igényességgel megírt, riportokat tartalmazó Híd a hálószobán át című kötete, amelyben látszólag egyszerű témák kerülnek izgalmas megvilágíttatásba, valamint Szilágyi Aladár Kortárs, magyar címmel megjelenő kötete, amely különböző szerzőkkel készített interjúk összessége.

 

 

 

Becze Zoltán Erdélyi székelyek és magyarok a nyári olimpián című kötetét maga a szerző ismertette, elárulta, tornában és birkózásban vagyunk a legjobbak, de mesélt kutatásának forrásanyagairól is. Ambrus Attila és Sarány István ikerkönyve (Szertelen szószedet, Szóbeszéd) nem az első közös vállalkozása a két újságírónak, ezek hat éven át írt publicisztikai jegyzeteiket tartalmazzák. A két szerző hasonló témákat érint a kötetben, de mindezt többféle szemléletmód érvényesítésével teszi. Ambrus arra is kitért, a sajtó szerepe különleges napjainkban is, így válik rekonstruálható több esemény, nevezhetnénk akár korunk krónikásának is.

 

 

 

A rövid könyvismertető után következett a MÚRE-díjátadó, amelyre első alkalommal került sor nyilvánosan. Az Írott sajtós díjat Petki Juditnak ítélte az egyesület, az Erős László által írt laudációban is elhangzott megfontolt és pontos munkájáért. A Benkő János Zoltán emlékére létrehozott díjat idén adták át először, Szűcs elmondása szerint a MÚRE szükségét érezte egy olyan elismerésnek, amely a tördelők, szerkesztők, tipográfusok munkáját értékeli. A díjat eddigi igényes munkájáért Mihály László kapta, aki felmutatta azt az üvegszobrot is, amelyen Benkő monogrammja található, a kedvenc betűtipusával. Az Életműdíjat Székedi Ferenc vehette át, többek között szerkesztői, újságírói, oktatói, fordítói tevékenységéért. A Sarány István által írt laudációban megfogalmazottak szerint munkáját a hitelesség és egyéniség jellemzi, és ma valóban jó napja van.

 

 

 

A könyvismertetést és a díjátadót Székedi Ferenc köszönőbeszéde zárta, majd Szűcs az egyesület nevében búcsúzott a közönségtől.