„Minden történelmi regény fikció” – Fábián Janka író-olvasó találkozó
A könyvhét harmadik napján a Bánffy-palota napsütötte udvarán találkozott a kolozsvári közönség Fábián Jankával, aki Sánta Miriám kérdéseire felelt. A beszélgetés egy szóban: időutazás. Kötelező olvasmányok, műfaji kérdések, közösségi média, régebbi, új és tervben lévő művek kerültek szóba – a visszatérő téma pedig a történelem volt.

 

A moderátor elsőként arról kérdezte Fábián Jankát, hogy szerinte milyen funkciója van az irodalomnak, valamint hogy a történelmi regény lehet-e kiegészítő eleme a történelemoktatásnak. A szerző kiemelte: nem szeretné, hogy kötelező olvasmányok legyenek a könyvei, ugyanakkor szerinte az irodalom ki tudja egészíteni a történelmi tanulmányokat, még ha az adott mű nem is a legsorsfordítóbb történelmi eseményeket tematizálja. A romantikus történelmi regény műfaját illetően később arra hívta fel a figyelmet, hogy az érzelmek valóban nagy szerepet játszanak akár a családregényeiben is, a hitelesség visszatérő kérdése kapcsán pedig megtudhattuk, hogy Fábián Janka szerint minden történelmi regény fikció, és ő elsősorban arra törekszik, hogy a történet hihető legyen.

 

 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

 

Legfrissebb kisregénye, a járványhelyzet ihlette Cholera-napló apropóján a szerző a három hónapnyi kutatás és írás folyamatának érdekességeibe avatta be a közönséget. Ez a mű – megfogalmazásában – „ráadás”, hiszen az író-olvasó találkozók hiányában felszabadult idejében írta meg. Elárulta azt is, hogy év végéig egy újabb regénnyel készül, mely az első Anna-bál szerelmeseinek, Horváth Anna Krisztinának és Kiss Ernőnek a legendán alapuló történetét dolgozza fel.

 

Sánta Miriám kérdezett még a női szereplők megformálásáról, a szereplő és szerep kapcsolatáról, hogy az előbbi kettő közül melyik körvonalazódik elsőként. Fábián Janka elmondta: minden attól függ, milyen korban vagyunk. Így tehát adott korban anakronisztikusnak tartaná a főhőst például egyetemre készülő nőként megjeleníteni, vagyis a mai szerepeket rávetíteni a karaktereire. A nők társadalmi szerepe lépcsőről lépcsőre változik, a női szereplőket pedig ennek függvényében célszerű megalkotni. Szóba került még a szerző nemrég indult YouTube-csatornája, a Janka Könyvkuckója, amely lehetőséget teremt a speciálisabb témák felvetésére, és valamelyest helyettesíti – most már mondhatjuk, hogy kiegészíti – az olvasókkal való találkozást.