Hírek >

Hír |

Mircea Vremir – A fény síkjai. Képzőművészeti kiállítás
Megnyitó: 2017. március 22.
 
18:00 – Kolozsvári Művészeti Múzeum – festészet
 
kurátor: Dan Breaz
 
Fogadás: 19:00 – Quadro Galéria – grafika és szobrászat
 
kurátorok: Portik-Blénessy Ágota, Székely Sebestyén György, Vécsei Hunor
 
Megnyitja: Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, dr. Ioan Sbârciu egyetemi professzor és Székely Sebestyén György, a Quadro Galéria igazgatója
 
Kiállítás: március 23. – április 14.
 
A Quadro Galériában megrendezett, több mint negyven grafikai alkotást és fafaragványokat felsorakoztató tárlat a nagyközönség előtt elsősorban festőként jelentkező Mircea Vremir életművének egy eddig kevésbé ismert oldalát kívánja bemutatni.
 
Mircea Vremir egyike azon művészeknek, akiknél a hatvanas évek folyamán megfigyelhető a szocialista realizmust fokozatosan elhagyó vizuális nyelvezet modernizálódása. Viszonylag hamar, már a pályakezdés éveiben kialakul vésőnyomokra emlékeztető, festékfoltokból építkező sajátos formanyelve, mely az ötvenes évek végén készülő linóleummetszeteinek technikájára vezethető vissza.
 
Az életmű hangsúlyos témái jelennek meg grafikáiban is: a Duna-delta világa és a halászok mindennapjai, az erdélyi hegyvidéki, falusi és ipari tájak, az expresszív portrék és stilizált, az absztrakció felé mutató csendéletek.
 
Mircea Vremir kilépni kívánt a festészet statikus, műtermi állapotából és mohón megragadta mindazokat az anyagokat és kifejezési formákat, amelyek lehetővé tették számára, hogy a természettel aktív, dinamikus összhangban alkosson. Ennek, a természetbe integrálódó és az életet átformázó művészetnek megnyilvánulása – a művészi rangra emelt hétköznapi tárgyak mellett – az a csónak, amelyet a művész maga és családja számára készített.
 
Quadro Galéria
Napoca (Jókai) utca 2–4. szám, I. emelet, 64.
kedd – szombat | 10:00 – 13:00, 14:00 – 18:00