Múlt, zene, Apollón – A Méhes György Irodalmi Díjátadóról
A Méhes György Irodalmi Díjátadó idén a 10. Kolozsvári Könyvhét keretein belül zajlott le, csütörtökön este a Bulgakov belső teraszán. A nagydíjat Egyed Emese költő, irodalomtörténész, a debütdíjat pedig Székely Örs költő vette át. A laudációkat Demeter Zsuzsától és Mărcuțiu-Rácz Dórától halhatták a jelenlévők, a díjátadót pedig egy beszélgetés követte, amelyet Balázs Imre József moderált.

 

Fotó: Szentes Zágon

 

Apollón, a költészet, a zene, a tánc és egyéb művészetek görög istene. Balázs Imre József szerint Egyed Emese és Székely Örs köteteit a szövegek zeneisége, illetve a szerzők régiséghez való kapcsolata köti össze. Mindkét szerző állítja, hogy életükben fontos szerepet játszik a zene: Egyed Emese sokáig úgy gondolta, énekben tudja majd kifejezni érzelmeit, Székely Örs gyerekkori zenei neveltetéséről, ennek pozitív és negatív tapasztalatairól mesélt. Később mindkét szerző a lírában talált rá önmagára, de a zeneiség erőteljesen jellemzi verseiket.

 

 

Fotó: Szentes Zágon

 

Emellett mindkét szerző filológusként a régiség irodalmával foglalkozik, Székely Örs ennek kapcsán megjegyezte, ő nem időben kezeli a régiséget, sokkal inkább olyasmiként, ami a minket körülvevő térben vetül ki, így tulajdonképpen részünk is. Balázs Imre József kérdésére röviden Kassákhoz fűzött viszonyáról is mesélt, az avantgárd alkotó munkásságának felszabadító erejét tartja inspiratívnak.

 

 

Fotó: Szentes Zágon

 

Egyed Emese számára a múlt virtualitás, amibe belebújhatunk, és szövegeken át ma is találkozhatunk azokkal, akikkel már csak így lehetséges. Irodalomtörténészi munkája során több szerző szövegeinek kiadásán is dolgozott, a könyvbemutatón előszeretettel olvasott többek között Barcsay Ábrahámtól és Pataki Mózestől. Minden találkozás egyszeri, megismételhetetlen, ezeket pedig fontos megörökíteni és továbbvinni magunkkal – mesélte később a családról, barátokról szóló alkalmi versei kapcsán.

 

A beszélgetést felolvasások tették színesebbé, ezt követően a sajtónak adott interjúk után a díjazottakkal személyesen is lehetett beszélgetni, és ezzel az eseménnyel zárult a Kolozsvári Könyvhét első napja.