„Nem életkor, hanem léthelyzet” – Czire Hanga Debóra könyvbemutatójáról
Június 22-én bemutatták Czire Hanga Debóra Félutasok című ifjúsági regényét. Az eseményre délután hat órától került sor az IDEA Könyvtérben. A kötetet Máthé Ildikó ismertette, majd Pákai Enikő beszélgetett a szerzővel. Az Exit kiadó történelmében eddig ez a második alkalom, hogy ennyire fiatal szerző munkáját jelentetik meg.

 
 

 
Máthé Ildikó, a szerző egykori magyartanára kiemelte Czire Hanga korai érdeklődését az irodalom iránt, ugyanakkor megjegyezte, hogy írással próbálkozni egy dolog, nyolcadikosan felelősséget vállalni egy kötetért azonban teljesen más. Könyvében „a kamaszság nem életkor, hanem léthelyzet”, ezt a léthelyzetet pedig a szerző hitelesen ragadja meg, elvégre nagyrészt saját élményei tükröződnek a szövegben. A Félutasok ifjúsági regény lévén viszonylag egyszerű történetet vázol fel, a kötetet az érzékeny kamasz-önreflexió teszi igazán olvasmányossá és szerethetővé: „már nagyok vagyunk, de nem felnőttek […] félutasok vagyunk”, idézték többen is a Félutasokból.

 

A könyvbemutató után Pákai Enikő beszélgetett a szerzővel. Párbeszédükből kiderült, hogy Czire Hanga gyermekkora óta ír, először nem is prózával, hanem verssel kísérletezett. Bevallotta, erősen magával ragadja a kézírás varázsa, így a Félutasokat is kézzel írta meg, tizenhárom évesen, nagyjából egy hónap leforgása alatt. A készülő regényt először testvérének olvasta fel, majd barátaival osztotta meg, a közeli hozzátartozók biztatása pedig nagy ösztönző erőként hatott rá.

 

 

 
Czire Hanga hozzátette, hogy többnyire saját életének eseményeit tükrözi a kötet, ugyanakkor bizonyos elemeket (például a főszereplőt övező szerelmi szálat) elképzelt és elbeszélt élményekből formálta meg. Jelenleg Budapesten tanul, osztálytársai és barátai nagy örömmel és kíváncsisággal fogadták az új kötet hírét. Stílusa jelentősen változott a kötet megírása óta: ezt azzal magyarázza, hogy most már tizenöt éves, illetve a költözés is mély nyomot hagyott benne. Elképzelhetőnek tartja, hogy az új tapasztalatait is megossza a kötet készülő folytatásában.

 

Lezárásképp Pákai Enikő felhívta a jelenlévők figyelmét a kötet alcímére, miszerint „mindenki keres valamit”. Czire Hanga – mint minden tinédzser ­– a helyét keresi, igyekszik minél többet kipróbálni, minél több tapasztalattal gazdagodni. Jelenlegi tervei szerint orvos szeretne lenni, de bízik abban, hogy emellett az írásra is jut majd ideje, hiszen szinte szükségletévé vált, hogy minden nap papírra vessen pár sort. A könyvbemutató dedikálással és kötetlen beszélgetéssel folytatódott.