“Nem késő feldolgozni ezeket a történeteket” – Csender Levente könyvbemutatójáról
A Kolozsvári Magyar Napok keretein belül a Bulgakov Kávézó teraszán Csender Levente József Attila-díjas íróval beszélgetett Demeter Zsuzsa az Örök utca című kötetéről, erdélyiségről, Kelet-európaiságról és az otthonosság kérdéséről.

 

 

 

A szerző indításként arról mesélt, hogyan is került ki Magyarországra a kilencvenes évek elején, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma milyen témákat dolgoz fel írás közben, hiszen amikor kiköltöztek, ők is elég lentről kezdték. Elmondása szerint soha nem érdekelték igazán a sikertörténetek, mert az igazi emberi sorsok máshonnan jönnek. A kiköltözés után már teljesen másképpen tudta nézni az Erdélyben végbement változásokat, már egy bizonyos távolságból, de ugyanakkor a szereplői nagy részét személyesen is ismerte.

 

Demeter Zsuzsa az otthonosság kérdését vetette fel, mire Csender elmondta, számára az hatalmas szabadságot jelentett, amikor végre magyar útlevelet kapott és utazhatott, mert előtte folyamatosan bezárva érezte magát. Ez az utazás a novellák hőseinél is jelen van, még ha nem konkrét, hanem belső utazásról is legyen szó. Demeter kiemelte, hogy a szövegekben az utazás nem feltétlenül jelent feloldozást.

 
 

 

Egy másik fontos eleme Csender szövegeinek a Kelet-európaiság, ami kapcsán a szerző kifejtette, hogy tele vagyunk feldolgozatlan történetekkel és traumákkal, amik néha akaratlanul előbuknak, ő éppen ezeket a történeteket próbálja megragadni, ahol egy-egy elvétett gesztusban, feltörő érzelemben ott az egész történelmünk. Meglátása szerint még nem késő feldolgozni ezeket a történeteket, mert bár azzal már nem tudunk mit kezdeni, hogy ezeket talán korábban kellett volna elkezdeni, de a jelennel viszont igen, hogy az új generáció már egy másik Kelet-Európát ismerhessen meg. Fontos az érzékenyítés, amire vannak egészen abszurd kísérletek is, mint például a Sorban állás nevű társasjáték, ami a szocialista diktatúra évei alatt zajló állapotokat idézi meg. Ez az érzékenyítés Csender Levente legújabb, a Különleges Meditittimo kalandjai című könyvében is erőteljesen jelen van, melyről csak röviden esett szó a beszélgetés folyamán, hiszen a könyv önmagában a következő napon került bemutatásra.