No Matter Where You Go, There You Are*
 Vegyen három kiskanál vizet, nyolc kiskanál lisztet és cukrot, két keményítőt, három olajat, fél kiskanál vanília- és mandula-esszenciát. Öntse körökbe, tegye a sütőbe, tegyen beléjük cédulát, csomagolja be őket.

 

Mivel érdekli, hogyan hozunk létre recepteket, legyenek azok az észlelés megkönnyítésének receptjei, vagy olyan receptek, melyek később rajzokat alkotnak, Matei Toșa lecsökkenti a dolgokat az egészet alkotó elemeikre, mert arra kíváncsi, mi tud még meghatározni egy dolgot, amely alapvetően azáltal fejeződik ki, ami egy objektív univerzumban érzékelhető.

 

Az a meggyőződés vezeti, hogy egy dolog mindig reakciókat és különböző észlelési módokat vált ki, a dolgok qualia fogalmát hozza itt előtérbe, ahogyan ugyanaz a „valami” képes személyenként különböző információkat átadni és megvonni, miközben ugyanolyan marad, függetlenül a nézőpontok sokaságától, ahonnan nézni lehet, és a hozzárendelhető jelentésektől. Célja az, hogy olyan tartalmakat hozzon létre, amelyek különféle személyes tapasztalatokat eredményeznek. Ebből következik bizonyos tapasztalatok előkészítése, amelyek magukban foglalják saját kísérleti univerzumukat, amely által a képvétel folyamatait szöveges alapú viszonyban érheti el – amelyet egészében olyan elemként vetít ki, amely eltereli a figyelmet, és hozzáférést ad a hatás különböző arcaihoz, amelyek asszociációs reflexet indítanak be, befolyásolva a rajzok érzékelésének módját.

 

Mintát hoz létre, amely által előkészíti, majd elkészíti a rajzot, melynek tartalmát rétegről rétegre, folyamatosan képezi meg – soha nem egy előre eltervezett kép alapján kezd el rajzolni. Folyamatosan építi a különböző ingerviszonyokat, amelyek árnyalják a felszínt, vagy amelyekkel beavatkozik a rajz külső világába, a dolgok véletlenségét eképpen egy véges képbe kódolva. Az elszigetelt, zárt terek rámutatnak arra, ahogyan a kontextus megváltoztatja a dolgok jelentését. Az általa rajzolt elemek ketrec mögötti vagy egymásra halmozott megjelenítése az „itt” kontextusáról akar értesíteni, a hely, ahol egy dolog arra van fenntartva, hogy megtörténjen, ahogyan a rajz elgondolható eseményként, amely saját határain belül zajlik.

 

Matei Toșa megmagyarázni igyekszik munkáiban valamit abból a képletből, ami rajzolásra készteti – ösztönei a háromdimenziós tér korábbi tapasztalataiból alakultak ki, egy ideig a szobrászat fejlesztette figyelmét tér, forma és környezet viszonya iránt. A mindennapoknak fontos szerepe van a döntéseiben, hogy mit is fog illusztrálni, rajzaiban sokszor ironikus módon utal a valóságra, sok helyzetben őszintén kitárulkozik, annak minden igénye nélkül, hogy ebben az általa teremtett grafikai környezetben bármi is több legyen, mint ami – sokszor brutális és abszurd, máskor elszigetelt és zárkózott.

 

Toșa grafikából mesterizett a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen, jelenleg művészetközvetítő a MATCA artspace galériánál, amelynek alapítója.

 

 
fordította HORVÁTH ELŐD BENJÁMIN

 
 
*Matei Toșa No Matter Where You Go, There You Are címmel a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban megrendezett kiállításának megnyitóján elhangzott szöveg rövidített, szerkesztett változata.