Nyomozó és gyanúsított
 
 

Jay Asher: Tizenhárom okom volt… Könyvmolyképző Kiadó, 2017.

 
 

Jay Asher világsikerű, tévésorozatként is vetített regényének elbeszélője, Clay Jensen egy napon cipősdoboz méretű csomagot talál a verandáján. A csomagban hét kazetta van. Clay első kérdése érthető módon az, hogy ki használ manapság kazettákat, de azért belehallgat az egyikbe. A kazettáról Hannah Baker hangja szólal meg. Annak a Hannah Bakernek a hangja, aki két héttel korábban öngyilkos lett. Hannah azt mondja, el fogja mesélni, miért vetett véget az életének. A hét kazettán összesen tizenhárom történet van. Hannah tizenhárom oka az öngyilkosságra. Akihez eljutnak a kazetták, az valamilyen módon felelős Hannah haláláért. Clay nem akarja hallani. Hannah meghalt. Ezek az ő titkai. Hogy kerültek hozzá a kazetták? Ki hozta őket ide? Mi köze neki az egészhez? Ő soha nem bántotta Hannaht. Vagy mégis? Nem. Biztos nem. Ez csak valami tévedés. De Hannah azt mondta, muszáj meghallgatni őket… Megnyomja a playt és onnantól kezdve nincs megállás.

 

A történet krimiszerű. Adott egy áldozat és rengeteg gyanúsított. Ki a hibás Hannah haláláért? Hiszen senki nem bántotta őt… olyan nagyon… Csak egy kis apróság volt. Meglesni őt a szobájában, pletykákat terjeszteni róla, rácsapni a fenekére… Ilyeneket mindenki csinál, nem? De akkor meg miért? Emiatt a sok semmiség miatt lett volna öngyilkos? Ez a sok apróság gyűlt volna össze? Az a bizonyos pohár cseppenként telt meg? De akkor miért nem vették észre? A történetben az a legijesztőbb, hogy teljesen valódiként éljük meg. Az olvasó Clay szem(fül)szögéből hallgatja végig a kazettákat. És nemcsak hallgatja őket, hanem úgy érzi, ott is van. Átéli Clay rettegését, minden kazetta előtt ugyanúgy izgul, mint ő, hogy ez lesz-e az, amin végre kiderül, miért is hibás Clay. Haragszik mindenkire, aki bántotta Hannaht. Folyamatos késztetést érez arra, hogy odamenjen és megakadályozza azt, ami történni fog. Valahol legbelül az utolsó pillanatig reménykedik, hogy mégsem igaz, és Hannah a végén mégsem öli meg magát.

 

Clay a gyanúsított, aki nyomozót játszik. Az olvasónak pedig marad a kérdés: vajon valaki másnak a kazettáján nyomozó vagy gyanúsított lenne?