Hírek >

Hír |

Ophelio Barbaro búcsúzik – KAF-szimpózium és előadóest
„Elég a játék!… Add a zálogom”

 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Fiatal Írok Szövetsége irodalmi szimpóziumot szervez Kovács András Ferenc teátrumi verseiről.

 
A színpad, a színpadi látványi tárgyiasságok, a párbeszéd, a testi jelenlét a színház médiumához erőteljesen kapcsolódnak. De kapcsolódnak-e a költészethez? Vannak-e átmenetek poézis és színjátszás között? Kovács András Ferenc költeményeinek jelentős darabjai világszínház-szerűséget, egyfajta theatrum mundi jelleget kölcsönöznek maguknak nem csupán a versek témáit, motívumhasználatait, stílusregisztereit, hanem működésmódjuknak összetettségét illetően is. Feltehetjük a kérdést: milyen szavak beválogatását engedi egy vers, és milyen működést követel meg ahhoz, hogy valamiféle előadásként, még inkább előadódásként működjön? Egyáltalán: előállítódnak-e benne egy előadás feltételei? Figyelmes-e a médiumok (költészet, színház) különbségeire? Mennyiben engednek panorámikus széttekintést e költészetre az ilyen és ehhez hasonló sorok: „Szereped van itt… / Ma lépsz föl!”?
 
Hasonló kérdésekre keresik a választ a Fiatal Írók Szövetsége szimpóziumának előadásai. Mészáros Márton, Pataki Viktor és Porczió Veronika fiatal magyarországi irodalomtörténészek referátumait követően színpadra lép maga a szerző, Kovács András Ferenc is, két felvonásban. Előbb Korpa Tamás költő kérdezi irodalomról és életről, majd Theatrum Mundi címmel sor kerül KAF 100 perces költészeti előadóestjére!
 
A szimpózium szimbolikus helyszínválasztásához szimbolikus időpillanatot rendel, hiszen az eseményre március 27-én, a színházi világnapon 18 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében.
 
Szakmai együttműködő partnerek: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Látó folyóirat, Fiatal Írók Szövetsége.
 
Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.