Hírek >

Hír |

Papp Aurél Notre Dame című festményének marosvásárhelyi bemutatója
A Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum Papp Aurél (1879–1960) Notre-Dame című festményét mutatja be, mely az intézmény 2019-es műtárgyvásárlásainak legjelentősebb képzőművészeti alkotása. Az eseményre február 6-án, csütörtökön, délután 5 órától kerül sor a Kultúrpalota jobb szárnyának II. emeletén.

 

E festménnyel egyidőben, az utolsó műtárgyvásárláskor még Szervátiusz Jenő, Pericle Capidan, Balla Béla, Gy. Szabó Béla, Csikós Antónia és Kusztos Endre által szignált alkotások is a múzeum gyűjteményébe kerültek.

 

Az esemény házigazdái, Soós Zoltán menedzser és Cora Fodor művészettörténész mellett meghívott vendégek lesznek:

 

Dumitru Păcuraru – író, újságíró, a Poesis InternaționalInformația Zilei igazgatója

 

Maria Adriana Zaharia – történész, újságíró, az Informația de Duminică főszerkesztője, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának doktorandusza

 

Oana Mirabela Păcurar – képzőművész, kurátor, designer

 

A meghívottak az Aurel Popp – Între două culturi és az În atelierul lui Aurel Popp című albumok szerzői, melyek kutatási alapját a művész írásos hagyatéka képezte. A szerzők részt vettek a Szatmárnémeti Művészeti Múzeum keretében létrehozott Papp Aurél állandó kiállítás szervezésében is.

 

Bemutatásra kerül még Papp Aurél párizsi időszakának Vázlatfüzete, és Aurel Ciupeval (1900–1988), a Marosvásárhelyi Képtár 1932–1940 közötti gondnokával folytatott levelezése, valamint néhány rendkívül érdekes dokumentum a művész alkotásairól.

 

A festmény 2019. október 25.–2020. április 19-e között látható az Erdély festészete a két világháború között című időszaki kiállításon. A tárlat keddtől vasárnapig 9–16 óra között látogatható.