Hírek >

Hír |

Patak Márta estje csíkszeredában
Enyhítő körülmények címmel kerül sor Patak Márta irodalmi estjére a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár február 28-án, szerdán 17 órától. A szerzővel beszélget Wirth Imre (1964, Budapest) író, irodalomtörténész, akinek Történetek az eszkimóháborúból című regénye németül is megjelent Berlinben, a Volk & Welt Kiadónál. A rendezvény házigazdája Murányi Sándor Olivér író.

 

PATAK MÁRTA (1960, Kaposvár) nevét jól ismerik a kortárs műveket olvasó irodalombarátok: novelláit rendszeresen közli az ÉS, a Forrás, a Jelenkor, a Műút, az Életünk és a Tiszatáj. Fordítóként olyan mesterek műveit magyarította, mint Miguel Delibes, Carmen Laforet, Julio Llamazares, Javier Marías, Pardo Bazán… Nyelvismerete lenyűgöző: tud spanyolul, olaszul, újgörögül, németül, angolul, franciául, oroszul, katalánul, latinul. Regényíróként 2015-ben mutatkozott be A test mindent tud című művével (újvidéki Forum Kiadó). 2017-ben jelent meg Enyhítő körülmények között című kötete a Scolar Kiadónál. Írásaiból a Székelyföld irodalmi folyóiratban is publikált. Ő volt a rejtélyes állat című verseskötete tavasszal jelenik meg a Scolar Kiadónál.

 

Az író az ELTE BTK-n végzett olasz–spanyol–újgörög szakon, szakképzettségét tekintve olasz–spanyol szakos előadó és görög filológus. Egyszemélyes kiadója a Patak Könyveknek. Irodalomszervező tevékenységei: rendhagyó spanyol irodalmi szemináriumok a Műcsarnokban, leányfalui felolvasó csoport és irodalmi beszélgetések. Jelenleg Leányfalun él, alkot és kultúrát szervez.

 

Támogatók a Szépírók Társasága, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye Tanácsa.