Remény az új írógenerációban – erdélyi és magyarországi alkotót díjazott az EMIA
Fiatal írót és tehetséggondozót, valamint hetvenedik születésnapját ünneplő „könyves embert” díjazott idén az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) Székelyudvarhelyen. Az Erdélyben élő és alkotó írók tábora fogyatkozóban van, de az új írógeneráció munkássága reményt ad arra, hogy van és lesz folytatás – ekképp vélekedtek az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) október 7-én, szombaton megtartott díjátadójának megszólalói. A székelyudvarhelyi Művelődési Házban megtartott ünnepségen a marosvásárhelyi Káli Király István írót, a Mentor Kiadó hetvenedik születésnapját ünneplő alapítóját, valamint Korpa Tamás magyarországi írót, költőt és szerkesztőt, a Fiatal Írók Szövetségének társelnökét tüntették ki.

 
 

 

A díjátadót Lőrincz György, az alapítvány elnöke nyitotta meg, szembesítve a hallgatóságot azzal, hogy sajnos fogyatkozik az Erdélyben élő és alkotó írók, illetve az olvasó emberek tábora. A résztvevők egyperces csenddel adóztak Kántor Lajos Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, szerkesztő, a Korunk volt főszerkesztője, a MÚRE korábbi elnökének emléke előtt. Ugyanakkor jó példaként emelte ki Korpa Tamást, a mindössze harminc éves, de már többszörösen díjazott alkotót, aki tizenkilenc éves kora óta járja Erdélyt és kíséri figyelemmel az itt születő műveket.

 

Hetven év munkáját méltatták

 

A méltatások előtt a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjainak és tanárának műsora teremtette meg a lírai hangulatot. Azután Gálfalvi Zsolt irodalomtörténész mutatta be Káli Király István jelentős munkásságát: az EMIA-díj idei nyertese Marosvásárhelyen született és él, első írását 1975-ben publikálta az Utunkban. Nem sokkal később megjelent első kötete a Forrás-sorozatban. Gálfalvi szerint a ritkán megszólaló írók közé tartozik, ám művein kívül kiadói tevékenysége folytán is „visszhangos helye van a romániai magyar irodalomban”. A Romániai Magyar Könyves Céh elnöke – jelenleg is – azon munkálkodik, hogy a könyvet minél hatékonyabban eljuttassa az olvasóhoz. Gálfalvi a díjazott legújabb művét is méltatta, Káli Király István pedig díjazása után ebből olvasott fel. Humorosan válaszolt a születésnapi köszöntésre: „csak azt kívánják nekem, amit a román állam: 121 éves koromban jár le a személyim”.

 
 

 

A Hargitán túlmutató ismeretek

 

A Hídverő-díjjal járó gyűrűt, amelyet az EMIA berkeiben hűséggyűrűként is emlegetnek és általában „javakorabeli uraknak és hölgyeknek” ítélnek oda, idén a mindössze harmincéves Korpa Tamás kapta. A magyarországi alkotó Gálfalvi György író méltatása szerint „tud legalább annyit, mint az elődjei”: most, amikor lazulni látszik az irodalmi összetartozás, a fiatalabb generáció képviselői figyelnek a határon túli irodalomra. Az odafigyelés folytán Korpa Tamás több értéket ismert meg itt, mint a borvizeinket és a Hargitát: tudja, ismeri a közérzetünket, ugyanakkor fiatalként más szemmel látja az idősebb generációt is, amit érdemes megszívlelnünk – fogalmazott Gálfalvi, rámutatva, hogy a fiatal írókat az empátiára való törekvés teszi termékennyé.

 
 

 

Korpa Tamás Markó Béla Bocsáss meg, Ginsberg című verséből idézve mondott köszönetet az elismerésért, és önnön munkája helyett a fiatal erdélyi magyar alkotókra, az új író- és költőgeneráció tagjaira irányította a figyelmet. Elárulta, a Hídverő-gyűrűt a jobb kezén fogja viselni, amellyel ír.
 
 
 
A képeket Fosztó Á. Zoltán készítette.