Hírek >

Hír |

Rendhagyó irodalomóra Sepsiszentgyörgyön
A tavaly novemberi alkalomhoz hasonló, kettős rendhagyó irodalomórára kerül sor csütörtökön, 2018. november 22-én a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. Az ötletgazda, a magyarországi Kultúrvonal Produkciós Iroda ezúttal Ady Endre arcai című előadását hozza el Sepsiszentgyörgyre, ezen– meghívásos alapon – a Székely Mikó Kollégium (11 órától) és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum (13 órától) középiskolás diákjai és kísérő tanáraik vesznek részt.

 

Az előzetesen elkészített dramaturgiára készült előadásban fellép egy költő (Zsille Gábor), egy zenész (Honfi Imre Olivér) és egy színművész (Tóth János Gergely). A műsor gerincét multimédiás vetítések és bejátszott zenei anyagok adják, hogy a mai fiatalok számára otthonos eszközökkel minél közelebb hozhassák hozzájuk Ady Endre költészetét, kedvet csinálva műveinek olvasásához. A színművész verseket ad elő,a költő pedig házigazdaként vezeti a műsort és a diákokat Ady világában. A zenész Ady-dalokkal is készül, de épít majd az improvizációra is. Az esemény gesztusértékű eleme, hogy mindenki erre a célra és témára tervezett könyvjelzőt vihet haza emlékbe.

 

Az előadássorozat fontos része ezúttal is a tehetségkutatás. A műsort követően azok a diákok, akik irodalmi ambíciót dédelgetnek magukban, alkotásaikat adhatják át a fellépőknek, ezekre e-mail-ben kapnak elemző választ és hasznos tanácsokat.

 

 
A fellépőkről:

 

Honfi Imre Olivér – zenepedagógus, zenész, előadóművész. Többek között a MojoWorkings zenekar alapítója, egyik frontembere.

 

Tóth János Gergely – a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színművészet szakán tanul, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a budapesti székhelyű Nézőművészeti Kft. előadásaiban játszik. Szerepelt a Sohavégetnemérős című zenés nagyjátékfilmben is.

 

Zsille Gábor – József Attila-díjas költő, műfordító, publicista, szerkesztő. 1998-1999 folyamán a Magyar P.E.N. Club titkára. 2008 óta a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztályának elnöke. 2000 és 2004 között Krakkóban élt. 2010 és 2013 között az Új Ember hetilap rovatvezetője, 2014-től a Magyar Napló folyóirat versrovatának szerkesztője. 2015-tőlAz év verseicímű antológia szerkesztője. Máig öt önálló verseskönyve és tizenkilenc kötetnyi versfordítása jelent meg. Bella István-díjas, a Tokaji Írótábor Nagydíjasa, Tóth Árpád Műfordítói Díjas. Legutóbbi kötetei: Össze (versek, 2015), Örökség, mulandóság (esszék, kritikák, 2018).