Rögtönzött rövidpróza a Kolozsvári Magyar Napokon
A Kolozsvári Magyar Napok és az Erdélyi Magyar Írók Ligája irodalmi rendezvénysorozata a már hagyománnyá vált helyszíni szövegrögtönzéssel zárult, amelyre augusztus 24-én, délután hattól került sor a Bulgakovban. A műhely meghívottjai Csender Levente, Márton Evelin, Szántai János és Király Farkas, az esemény házigazdája és moderátora pedig Karácsonyi Zsolt E-MIL-elnök volt.

 
 

Karácsonyi Zsolt köszöntötte az érdeklődőket majd röviden ismertette a helyszíni versírás – és ezúttal prózaírás – történetét. Bő hét éves hagyománya lett már a Kolozsvári Magyar Napokon megszervezett helyszíni szövegalkotásnak, ezúttal azonban a prózáé lett a „főszerep”. A szabályok továbbra sem változtak: bárki leülhetett a meghívott szerzők elé egyperces novellát rendelni, és akadt olyan lelkes érdeklődő is, aki szinte minden prózaírótól kapott egy-egy szöveget. A nagyjából egy órán át tartó műhelymunkát egy közös felolvasás követte, amelyben elhangzottak a kérésekhez mérten abszurd írások.

 
 

 

A felolvasások sorát Király Farkas kezdte példázatszerű elbeszélésével a sokat várt vörösfelhőkről és az azokon átsuhanó, acélszárnyú villámmadarakról, majd Szántai János meglepő csattanóval záruló rövidprózája következett. Márton Evelinnek egy „vidám halál” megörökítése volt a feladata, amit egy tarka macska és a feltűnően nyugodt író-gazdája történetén keresztül szemléltetett, Csender Levente pedig a Megmentő című rövidprózáját olvasta fel. Az ezt követő körök bebizonyították ugyanakkor, hogy a részvevők javaslatai csak agyafúrtabbak lehetnek.

 
 

 
Akadt például olyan javaslat, hogy Szántai János a Notre Dame leégéséről írjon „szimbolikus történetet”, Márton Evelin pedig arról, ahogy unoka, anya és nagyszülő közösen beszélgetnek a szexről. Ugyanakkor feltűnt egy levél is a karizmatikus „Gyuri” szemszögéből, illetve egy írás Kovács Pálné Szabó Elvira rejtélyes kecskévé változásának tragikus történetéről, a helyi médiában felkapott romániai ortodox kecskepróféta híre nyomán.

 
 

 
Az estet Király Farkas meglepetésértékű stílusparódiái zárták, amelyeket a többi meghívott prózái alapján írt meg. Zárszóként Karácsonyi Zsolt elárulta, hogy a helyszínen készült rövidprózák a Helikon második szeptemberi számában fognak megjelenni. A Kolozsvári Magyar Napok utolsó, az E-MIL által szervezett irodalmi rendezvénye szabad beszélgetéssel és ünnepléssel zárult.