„Romániából jöttem” Zudor János versszimpózium
2018. április 27-én, Zudor János születésnapján kerül sor a szerző Romániából jöttem című kötetét tárgyaló szimpóziumra. Az eseményt a Fiatal Írók Szövetsége és az Élő Várad Mozgalom szervezi a nagyváradi Posticumban (Teiului u., 26.).

 

Hosszú utat járt be Zudor János költészete 1990 óta, amikor a Romániából jöttem című második kötete 1000 számozott példányban megjelent. Földrajzilag tekintve el sem kellett mozdulni, hogy egy évvel az 1989-es rendszerváltás után Romániából jőve Romániában találja magát. Az egyhelyben végzett utazás, a belső emigráció Ady Váradára és a diktatúrák Romániájába is elvezet, de nem egy kultúrtörténeti kíváncsiságot elégít ki. Ami történt, a bőr alatt fészkel, a nyelv töréseiben és a képek zajában. Egy apa altatódalt énekel a gyerekeinek. Elmondaná, amit észrevett, tapasztalt, ami fontos. Hogy mi a szerelem, milyen az ország, a város? Csak a legfontosabbakról énekelhet. És csak egy nyelve van, ami magyar és román is, a vers nyelve. Hangereje így az üvöltésé és az altatódalé.

 

A szimpóziumon a kötetről tart előadást Antal Balázs, Gondos Mária Magdolna és Kiss Ernő Csongor. Ezt követően André Ferenc, Géczi János és Selyem Zsuzsa beszélgetése segít a Zudor-költészet tágabb kontextusainak feltárásában, Kemenes Henriette moderálásával. Az esemény fináléja multimediális eszköztárral nyitja meg a Zudor-verseket. Tasnády-Sáhy Péter rendezésében az Élő Várad Mozgalom performansza viszi színre a folytathatóság és az adaptáció és a befogadás sokrétűségének kérdéseit.

 

Program

16:00 – 17:20 – Antal Balázs, Gondos Mária Magdolna és Kiss Ernő Csongor referátumai

17:30 – 18:30 – André Ferenc, Géczi János, Selyem Zsuzsa és Kemenes Henriette beszélgetése

19:00 – Az Élő Várad Mozgalom performansza

 

A Fiatal Írók Szövetsége szimpózium-sorozatának különössége abban áll, hogy a művekről referáló előadások és a szerzőkkel történő beszélgetések a műveket ihlető rendhagyó, speciális helyszíneken kerülnek megrendezésre. Az inspirációt nyújtó, átlelkesítő hely ilyetén újralelkesítéseként. A szövegmű, a szerző, a recepció jelenléte egyszerre kínálhatja fel magát a hely belakásaként és a helyből történő kiűzetésként is. A sorozat első alkalma Térey János Zártkert című verséről szólt, Vámospércsen, a Térey család egykori kertjében, majd Győrffy Ákos A hegyi füzet című művét a Kisinóczi Turistaházban elemezték a résztvevők, a fiatal vajdasági líra délszláv háborús költeményei az egykori menekülési útvonal közelében, Algyőn kerültek terítékre, Kovács András Ferenc színházi versei a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpadán, Lanczkor Gábor Ság-hegy versei pedig a megbontott vulkánkráterben. Csehy Zoltán Cage Pozsonyban című versét a Pozsonyi Magyar Intézetben tárgyalták. A Borbély Szilárd Valami helyet című kötetéről szóló szimpóziumra Debrecenben került sor április 10-én. A nagyváradi Posticum Zudor János otthona volt, itt gyűjtötték össze, gondozzák kéziratait és bár betegsége miatt a költő nem tud jelen lenni a szimpóziumon, ez méltó hely költészetének és születésnapjának ünneplésére.

 

A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Posticum, Várad Folyóirat

 

Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/213465812746701/