Hírek >

Hír |

Róth Miksa: Megszínesített napfény – kiállításmegnyitó és filmvetítés
Nincs még egy olyan dekoratív művészet, mely oly mélységesen fogná meg a lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény…” Róth Miksa

E tárlat felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével nyújt átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról, életpályája főbb szakaszait és főműveit ismerteti.

 

Róth Miksa (1865–1944) a 19-20. század fordulóján megújuló magyar ólombetétes üvegablak és mozaik művészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. A kiegyezés után épülő új gazdasági és közigazgatási funkciókat kiszolgáló épületekbe, kulturális és szórakoztatási célokat szolgáló együttesekbe, valamint bérházakba és magánházakba az épület jelentőségét és funkcióját reprezentáló műveket tervezett és kivitelezett itthon és világ minden táján egyaránt. Róth Miksa már életében a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Igazi nemzetközi sztár, aki sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. A sikerekben, elismerésekben gazdag életpálya a második világháború kitörésével tragikus fordulatot vett. Zsidó származása miatt nehéz évek elé nézett. 1939-ben, a második zsidótörvény után bezárta műhelyét. 1944-ben, otthonában halt meg.

 

Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, Mexico Cityben a Teatro Nacionalt, és elkészítette a város egyik büszkeségének, a „kristályfüggönynek” tervét és modelljét, amit Tiffany cége kivitelezett. Az üvegfestmények jelentős része olyan helyen áll, ahová igen nehéz szabadon bejutni (pl. a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban, vagy épp az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében). A tárlaton művészi fotók segítségével mutatjuk be a fentiek miatt „láthatatlan” üvegfestményeit is.

 

A kiállítás kurátora: Bodnár Zita és Gellér Katalin.

 

Közreműködik a FIVE fúvós ötös:

Oana Leonte – fuvola

Ana-Maria Bojangiu – oboa

Bogdan Mavroean – klarinét

Alexandru Duda – fagott

Mihai Adetu – kürt

 

Műsoron:

Giuseppe Maria Cambini: B-dúr quintett no. 1

Ligeti György: 6 bagatell fúvós ötösre

 

Az üvegfestő – Róth Miksa művészete

2015, 69 perc, dokumentumfilm, angol felirattal

Rendező, operatőr és vágó: Tóth Péter Pál

A 150 éve született Róth Miksa a valaha élt legkiválóbb magyar üvegfestő- ill. mozaikművész volt, és napjainkban is az egyik legismertebb, nemzetközi hírű alkotó. A magyar iparművészet egyik megteremtője, akinek munkásságát az is ismerheti, aki esetleg nevét sem hallotta, hiszen nem csak reprezentatív középületek (Magyar Parlament, Zenakadémia, Széchenyi Fürdő, marosvásárhelyi Kultúrpalota) őrzik keze nyomát, de bérházakban is láthatók üvegablakai. Az ő pályafutását, művészi fejlődését mutatja be a film – a kezdetektől egészen napjainkig, amikor munkáit már restaurálni szükséges. (Kántor Gábor)