„S én játszom az összes hangszeren” – Kirándulás a felhőben Balázs Imre Józseffel
A Hanna hintája és Blanka birodalma című kötetek után egy újabb, nem csak gyermekeknek szánt Balázs Imre József-verseskötet megjelenését ünnepeltük. A Kirándulás a felhőben bemutatójára augusztus 22-én, délután hat órakor került sor a Kofferben. A szerzővel és a kötet illusztrátorával, Márton Évával Ferencz Zsolt, a Kolozsvári Rádió munkatársa beszélgetett.
 
 
 

 
Bevezetésképp Ferencz felolvasta a bemutató mottójául választott részletet a Koncert című versből: „Három hete a koncertre várok / Otthon dobolok és trombitálok / A fellépőruhámat felveszem / S én játszom az összes hangszeren”, a választott mottó pedig nagyszerűen utalt a később színre lépő meglepetés-fellépőre. A személyes versvilágot illetően a szerző is megerősítette azt, hogy leginkább közös élményekből, kirándulásokból és ünnepekből építkeznek a versek. Hanna és Blanka akár hivatalos „társszerzők” is lehetnek, hiszen még a csecsemői „nyüstölés” is új ötleteket csal napvilágra.

 
 

 
Balázs Imre József azt is elárulta, hogy tulajdonképpen a két lány mondatainak, villanásainak és ötleteinek hatására kezdett gyerekverseket írni, illetve Zsigmond Emese felkérésére, a Napsugár folyóiratban való közlésre. A legutóbbi kötet részben válogatás-jellegű, ugyanakkor feltűnnek benne új, a korábbi kötetekben publikálatlan versek is. Párhuzamba állítva Zágoni Balázs Barni-köteteivel, felmerült a kérdés: mi történik, ha a gyermek-főhős felnőni vagy legalábbis kamaszodni kezd? A szerző elárulta, lányai még mindig szívesen dedikálnak „társszerzőkként”, nem is szeretné őket kirekeszteni a személyesebb versek világából sem. A Kirándulás a felhőben darabjai nem teljesen gyermekversek, magukba foglalnak egyfajta kamaszspecifikus átmenetet, erre nagyszerű példa Az álomfarsang című vers. Balázs Imre József szerint a kamaszkor átmeneti állapotában „a vers dalszöveggé lesz” – példaként megemlítette Péterfi Borit és a Vad Fruttik zenekart, akik tudatosan nem gyerekdalokat énekelnek, mégis népszerűek a kamaszok körében.

 
 

 
A kötetben található illusztrációk mind Márton Éva festményei, Balázs Imre József kiemelte ezek kettős oldalát: egyrészt merészen elrugaszkodnak és továbbgondolják a verseket, vagy épp ellenkezőleg, erősen megalapozzák azok hangulatát. Márton Éva örömmel gondolt vissza az illusztrátori feladatára, izgalmasnak találta a korábbi megközelítéseket, sokat tanult ezekből a tapasztalatokból, ugyanakkor bevallja, kissé „elcentizte” a lányokat, így a festmények némivel fiatalabbaknak mutatják őket.

 

A dalszövegek és kamasz-életérzés apropóján kiderült: a könyv nem csak írott formában tartalmazza a verseket, hanem megzenésítve is, a szerző előadásában. Ezek közül hallhattak a résztvevők egy rövid válogatást, első körben elhangzottak a Felmászunk a sósziklához és Az álomcetli lüktető, ritmusos feldolgozásai. A könyvbemutató-koncertet az igencsak aktuális Koncert című sláger zárta, ezt követte a hagyományos dedikáció és kötetlen beszélgetés.