Szandra May a hóhullásban – Demeter Zsuzsa könyvbemutatójáról
December 16-án délután öttől Egyed Emese mutatta be a Bulgakovban Demeter Zsuzsa Kinde Annamária költészetéről szóló monográfiáját. A könyvbemutató családias hangulatú volt, Kinde Annamáriára emlékezve Mărcuțiu-Rácz Dóra és Moga Petra bölcsészhallgatók olvastak fel interjúrészleteket és verseket a költő életműve kapcsán.

 
 

 
Egyed arra volt kíváncsi, Demeter milyen olvasási stratégiát használt a könyv megírásakor, hogy látta át a terjedelmes anyagot? A szerző kötetről-kötetre haladva végzi elemzéseit a könyvben, de kismonográfia lévén Kinde dalszöveganyagát, levelezését, nagyváradi sajtómunkáit nem érinti, nem is kínál az olvasó számára ehhez kapcsolható bibliográfiát. A könyv Kindére mint költőre fókuszál, vezérfonalakat, kulcsmotívumokat mutat fel életművéből. Egyed Emese hozzáteszi, hogy Kinde vívódó, ambivalens alkotó volt, sokáig neheztelt is arra, hogy ’90 után jelenhetett meg első verseskötete. Demeter arra hívja fel a figyelmet, hogy Kinde szövegvilágának fontossága az alteregók váltakozásában keresendő, amely kapcsolatban áll az ambivalenciával is. Meditatív, önironikus és ironikus költészet az övé, amely semmilyen vonulatba nem illeszthető be – talán a második Forrás-nemzedék alkotóival lehet valamiképpen rokon, de semmiképp sem a harmadikkal, amelynek korosztályával összeillene.

 
 

 
Milyen formában vehető figyelembe a Kinde-költészetben az életrajziság? Demeter Zsuzsa Papp Sándor Zsigmond szavait idézi: Kinde költészetében a betegségéhez kapcsolhatóan folyton jelen van a „gyászzörej”. Az életrajzot szem előtt tartva költészetének íve hideglelést okoz, rázós belegondolni költői attitűdje és személyisége, élete közti párhuzamokat.

 
Kinde Annamária dalszövegírói múltja sem idegen az olvasóközönség előtt, ezért Demeter Zsuzsa meg is jegyzi, hogy jövőre fog megjelenni a Garabonciás együttes története dalszövegekkel, CD-melléklettel, a Kriterion kiadó gondozásában.