Szécsi Pál és a szerelem – Karafiáth Orsolya könyvbemutatója a Margón
A Margó Irodalmi Fesztivál második napján, október 16-án Karafiáth Orsolya Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent című könyvét mutatták be. Az esemény hangulatát Dobrai Dániel zenei kísérete és Jordán Adél énekhangja és előadókészsége is biztosította. A szerzővel Valuska László beszélgetett.

 

A könyv alcíme Avagy így tanultuk a szerelmet eléggé árulkodik témáról, amit feldolgozni kívánt. Karafiáth Orsolya elmondta, hogy az „Amikor”-sorozathoz tervez még egy harmadik részt is írni. Előző könyve, az Amikor a mama lelegelte a papa haját gyerekkori traumákat járt körül, a jelenlegi pedig a szerelmi traumákat helyezi előtérbe, olyan kérdésekre keresve a választ, hogy hogyan tanulunk meg kötődni egy másik emberhez vagy hogyan tudjuk megtalálni magunkat a másikban, a másik mellett és által. A szerző elmondta, mindig használja saját életét az írásaiban, hiszen mindent magán szűr át, így ezt megkerülhetetlennek tartja. Ezekre a kapcsolatokra, a szerelmekre azért is van szükség, hogy újra lehessen definiálni a nőiséget, hiszen Karafiáth meglátása szerint az ember önmagában nem képes a fejlődésre, csak a másikkal való ütközés által.

 

 

Fotó: Posztós János

 

A szerző arról is mesélt, hogy mániákus gyűjtögetése által sok mindent félretett, mint például leveleket, képeket, amelyek tárgyi bizonyítékai a múltnak. Így utólag pedig vissza tud nézni ezekre és a jelenből vizsgálva jobban kitűnik, mi az, ami végül sorsfordító lett az életére nézve és mi az, ami elhalványult, jelentéktelenné vált.

 

Valuska László felhívta a figyelmet arra, hogy a könyv egyszerre vidám, humorral teli és mégis megtalálhatóak benne sötétebb tónusok is. Karafiáth elmondta, hogy valóban nehéz érzéseket írt meg, de kívülről nézve ezeken tud nevetni az ember. Próbált egészben gondolkodni, éppen ezért került ő a borítóra is, hiszen szerette volna, ha a borító is tükrözni tudja azt, hogy milyen ő. A könyvben applikált képek képzőművészek munkái, melyek közül néhányon ő is szerepel. Bizonyos szövegek a képekhez készültek. Mivel állandóan együtt dolgozik képzőművészekkel, fotósokkal, ezért hatnak a munkájára és ő is kölcsönösen hat rájuk.

 

Zárásképp egy csokornyi felolvasást és énekszót is hallhatott a közönség, ezúttal a szerző is becsatlakozott Dobrai Dániel és Jordán Adél mellé.