Székelyek – Történelemről és hagyományról – könyvbemutató turné
Hatállomásos erdélyi bemutatókörúton népszerűsíti Székelyek – Történelemről és hagyományról című, a Scolar Kiadó gondozásában nemrég megjelent regényes művelődéstörténeti munkáját Száraz Miklós György József Attila-díjas író. A székelyek természetét, szokásait, különösségét és történelmét is tárgyaló írást elsőként a kolozsvári közönség ismerheti meg január 19-én.

 

A magyar őstörténet, benne a székelyek történetével, olyan izgalmas, hogy a tudósok és megszállott amatőrök meg nem szűnő lelkesedéssel kutatják azt. Száraz Miklós György regényes művelődéstörténeti kötetében elsősorban a székelység természetét, szokásait, különösségét igyekszik megragadni. De mert egy nép habitusa alakítja a történelmét, és a történelme alakítja a habitusát, ezért a szerző mégis a történelembe ágyazva igyekszik megismertetni a székely népet, melynek saját földje, himnusza, zászlaja, szent hegye, és ami a legfontosabb, saját szabadsága van.

 

„Erdély a gyerekkorom. Ahogy minden magyaré. Azé is, aki nem tudja, aki soha nem lépte át a határát, aki nem járt Kolozsváron, a Mezőségen, a Székelyföldön. Mert ő is Erdély meséin, balladáin és legendáin nőtt fel” – írja Erdély csodái című munkájában a szerző. Száraz Miklós György régóta tervez írni egy nagyregényt Erdélyről, Háromszékről, a havasok világáról. A Székelyek egy újabb lépés az Erdély-regény felé vezető úton. Egy történész hiteles munkája, amelyben Szent László legendájától a Csíki székely krónikáig, a Székely Hadosztály történetétől Áron püspök hagyatékáig szépírói könnyedséggel tálalja a székelységről szóló legendákat és tényeket.

 

Az erdélyi bemutatókörút állomásai:

 

2019. január 19. szombat, 18 óra – Könyvbemutató, Café Bulgakov, Kolozsvár(moderátor: Illés Andrea)
2019. január 21. hétfő, 16.30 – Dedikálás, Gutenberg Könyvesbolt, Székelyudvarhely
2019. január 21. hétfő, 18 óra – Könyvbemutató, Városi Könyvtár, Székelyudvarhely(moderátor: Katona Zoltán)
2019. január 22. kedd, 15 óra – Dedikálás, Gutenberg Könyvesbolt, Csíkszereda
2019. január 22. kedd, 17 óra – Könyvbemutató, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda(moderátor: Lövétei Lázár László)
2019. január 23. szerda, 18 óra – Vígadó Művelődési Ház, Kézdivásárhely (moderátor: Sántha Attila)
2019. január 24. csütörtök, 18 óra – Bod Péter Megyei Könyvtár, szervező a Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy (moderátor: Sántha Attila)
2019. január 25. péntek, 15.30 – Dedikálás, Gutenberg Könyvesbolt, Marosvásárhely
2019. január 25. péntek, 17 óra – Könyvbemutató, András Lóránt Társulat, Marosvásárhely(moderátor: Portik Szász Emese)

 
Háttér: Száraz Miklós György: Székelyek – Történelemről és hagyományról

 
Büszke, nyakas, harcos nép Európa közepén – ők a székelyek. Rengeteg titok lengi körül őket. Kezdve azzal, hogy vajon kik ők? Szkíták, avarok, kazárok, kabarok leszármazottai? Egy ősi, elcsángált zsidó törzs maradéka? Görögök, perzsák, gótok, szicíliai római légionáriusok dédunokái? Attila és Csaba királyfi egyenes ági rokonai? Európa legősibb, a földjén legkorábban megtelepült népe? Vagy ne bonyolítsuk…? Egyszerűen magyarok ők is?