Hírek >

Hír |

Szilágyi Domokos Napok a költő halálának évfordulóján
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szatmári csoportja háromnapos rendezvénysorozattal emlékezik az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő alakjára, a negyven esztendeje elhunyt Szilágyi Domokosra Szatmár megyében, Nagysomkúton és Kolozsváron. Az irodalmi tanácskozással és koszorúzással egybekötött eseményen irodalomtörténészek, írók, költők, közéleti és politikai személyiségek egyaránt jelen vannak.
 
 
img_1003a
 
November 3-án, csütörtök délután a Szatmár Megyei Múzeum dísztermében a poéta életét és munkásságát taglaló irodalmi tanácskozás-sorozatot Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa nyitotta meg, elmondván, hogy immáron huszonöt esztendeje, 1991 óta emlékeznek meg rendszeresen Szilágyi Domokosról Szatmár megyében. „Az idei rendezvénysorozat célja, hogy megvizsgáljuk, negyven év távlatából mi az, ami a mához és a jövőhöz szól Szilágyi költészetéből.” – mondta Muzsnay.
 
 
img_0950a
 
A helyi Bartók Béla kórus megzenésített Szilágyi Domokos verseket adott elő, majd Turos Lóránd szenátorjelölt és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja is köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően, többek között Pécsi Györgyi, Jánosi Zoltán és Pomogáts Béla budapesti irodalomtörténészek előadását hallgatták meg a jelenlevők. Az irodalmi értekezések Szilágyi korokon átívelő problémaérzékenységén túl, a költő tragikus életét, valamint verseinek személyességét és szakralitását taglalták.
 
 
img_1010a
 
Pénteken Markó Béla költő a szerepjátszás ars poeticájáról, a konvenciók közé nem szorítható költőiségről beszélt Szilágyi Domokos munkássága kapcsán, de Cseke Péter, Korpa Tamás, Kereskényi Sándor, Bertha Zoltán és Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztője is felszólalt az eseményen.
 
Üde színfoltja volt az összejövetelnek Karácsonyi humoros anekdotája Szilágyi Domokosról, ugyanakkor Varga-Bressel Christiane, a szatmárnémeti Református Gimnázium magyar tanárának beszéde is, aki gyakorló pedagógusként arról mesélt, hogy hogyan is hozható közel napjainkban a fiatalsághoz Szilágyi költészete.
 
A pénteki megemlékezés a költő szatmárnémeti szobrának megkoszorúzásával zárult.
 
 
dsc_0786
 
November 5-én, szombaton 10 órától Nagysomkútra, a költő szülővárosába ökumenikus istentiszteletre és koszorúzásra hívják az érdeklődőket, majd 15 órától az emlékezni vágyók a kolozsvári Házsongárdi temetőben róhatják le tiszteletüket a költő sírjánál.
 
Szilágyi Domokos 40 év távlatából címmel, 16 órától az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában Kántor Lajos irodalomtörténész moderálásával kerekasztal-beszélgetéssel zárulnak a Szilágyi Domokos Napok.
 
 
 

A fotókat Szénás Szabolcs készítette.