Hírek >

Hír |

Szomszédszoba-versleveleskönyv és köznapi (nem)csodák regénye
A pécsi Határon Túli Magyarságért Alapítvány fennállásának 25. évfordulójára szervezett jubileumi rendezvénysorozat részeként mutatják be 2017. szeptember 27-én, szerdán 18 órakor, a pécsi Pannon Magyar Házban DIMÉNY H. ÁRPÁD költő Levelek a szomszéd szobába című verseskötetét (Erdélyi Híradó Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár – Budapest, 2016), valamint Dan Lungu kortárs román író Raiul găinilor című regényének Tyúkok a mennyben címmel, SZONDA SZABOLCS fordításában megjelent magyar változatát (Pont Kiadó, Budapest, 2016).
 
Az esten Dimény H. Árpád és Szonda Szabolcs beszélgetőtársa ÁGOSTON ZOLTÁN irodalomkritikus, esszéíró, a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője.
 
Dimény H. Árpád visszhangos debütkötete, az Apatológia megjelenése után két évvel érkezett a Levelek a szomszéd szobába, az előző könyv egyik ciklusát továbbgondoló, elmélyítő kötet. Erős magánéleti líra, sajátos hangfekvésben: Férfi és Nő, magasságok és mélységek, öröm és gyötrés-gyötretés, mindennapok és ünnepnapok kapcsolódnak egybe lapjain, az őszinteség és a kimondás-elhallgatás egyensúlyában, annak határait feszegetve.
A versek írója szembesül és szembesít, értelmet keres és talál az életnek nevezett „nagy utazás” mikéntjére és hogyantovábbjára. Az olvasónak érdemes vele tartania: lélekmunkás vállalkozás, de valódi téttel és hozadékkal bír.
 

Dan Lungu (1969) a mai román irodalom egyik legismertebb elbeszélője, aki főként a rendszerváltozást követő évek valóságát tárja fel groteszk humorral. Regényeit közel tizenöt európai nyelvre lefordították, magyarul megjelent korábban az Egy komcsi nyanya vagyok! és a Hogyan felejtsünk el egy nőt című munkája. Lungu 2004-ben jelentette meg Raiul găinilor című regényét, amellyel bekerült a román irodalom élvonalába. Ez a könyve is több kiadást ért meg, franciául, szlovénul, németül, olaszul, lengyelül spanyolul és bolgárul, illetve most már magyarul is olvasható.
 
A Tyúkok a mennyben az Akácos utca és a Gyűrött Traktor nevű kocsma mikrovilágának fantasztikus, lenyűgöző történéseivel aratott széleskörű sikert. Egy kisközösség története, amelyet előrehozott nyugdíjba kényszerült vagy munkanélküli „urak” is alkotnak. Torzult emlékekből, nosztalgiákból, képzelgésekből, különc tervekből és elszállt álmokból képződnek közelmúltat jelennel ötvöző mindennapjaik, amelyekben a csoda is úgy jelenik meg, hogy van, mert nem lehet.
 
A könyvek a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatók.