Hírek >

Hír |

Szöveg–Kép–Szöveg. Irodalmi beszélgetés Gerőcs Péterrel és Márton Lászlóval
A fenti címmel kerül sor irodalmi találkozóra 2020. szeptember 16-án, szerdán 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban, szeptember 17-én, csütörtökön 20 órától pedig a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában.

 

Gerőcs Péter és Márton László írókkal Murányi Sándor Olivér író beszélget.

 

Gerőcs Péter (Budapest, 1985). Első kötetével 2012-ben Magyarországot képviselte az Európai Elsőkötetesek Fesztiválján. 2013-ban NKA alkotói támogatásban részesült, 2015-ben Shanghai Residency ösztöndíjat kapott. Győztesek köztársasága című regényét 2016-ban Artisjus Irodalmi Díjjal jutalmazták. Árvaképek című regénye 2019-ben megkapta a Békés Pál díjat. Tagja a Szépírók Társaságának. Filmet készített Mészöly Miklósról, Márton Lászlóról és Nádas Péterről. Kötetei: Zombor és a világ (novellák), Scolar, 2010; Tárgyak (novellák), Scolar, 2012; A betegség háza (regény), Kalligram, 2013; Győztesek köztársasága (regény), Kalligram, 2015; Ítélet legyen! (esszék), Kalligram, 2017. 2018-ban jelent meg szintén a Kalligram Kiadónál Árvaképek című regénye, amelyben Szemere Tamásnak, a harmincas évei elején járó, sikeres portréfotósnak egy nap kezébe akad első felvétele. A regény a fényképen szereplő ikerpár és a főhős titokzatos kapcsolatának csaknem negyven évet felölelő, szenvedéllyel és elhallgatással terhes története. Meg lehet-e örökíteni egy arcot, és birtokolja-e az ember a magáét? A fotós életprogrammá emelt, megszállott küzdelmén a felejtéssel végighúzódik annak árnyéka is, vajon mit rögzít egy kép a tudatunkból, és mi lesz az életünkkel, ha elveszítjük a talán soha nem is létezett uralmat a saját emlékezetünk fölött.

 

Márton László (Budapest, 1959) 1978–1983 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–német–szociológia szakon végezte tanulmányait. 1984–1989 között a Helikon Kiadó szerkesztőjeként dolgozott. 1990 óta szabadfoglalkozású író. Több, mint tíz regény, köztük az Átkelés az üvegen, Jakob Wunschwitz igaz története, M. L., a gyilkos szerzője, emellett drámákat ír és műfordítói tevékenysége is jelentős. Legutóbb a Nibelung-éneket fordította magyarra, és Két obeliszk címmel jelent meg regénye, amely egy szerelem története. Karl K. bécsi újságíró 1913 őszén ismerkedik meg Sidonie N. bárókisasszonnyal. Egymásba szeretnek, majd rövid együttlétek után 1914 júniusában boldog napokat töltenek Sidonie janovicei otthonában. Ám a tervezett házasság még a háború kitörése előtt meghiúsul: a lány egy fiatal grófhoz megy feleségül. 1934 nyarán ismét egymásra találnak, ezúttal Svájcban, amely békés menedékhelynek látszik az újabb háború felé sodródó Európa közepén. A szereplők húsz évvel idősebbek lettek, és Karl K. szervezetében már jelen van az a betegség, amely a férfi életével együtt véget fog vetni kettejük szerelmének is. A regény fő- és mellékszereplői létező személyekkel azonosíthatók, a felidézett események többnyire megtörténtek, a címbe foglalt két obeliszk ma is áll. Márton László új regénye mégis fantasztikus történet benyomását kelti: alig észrevehető, apró fikciók mozdítják el helyükről a tényeket, és mutatnak rá a valóságos történelmi háttér kísértetiességére.
A Két obeliszk lapjain leírt tájakat Christian Thanhäuser fametszetei teszik a látvány szintjén is értelmezhetővé.

 

A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Gondűző Étterem és Szálloda, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye Tanácsa. A szerzők kötetei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatóak, dedikálják őket. Mindenkit szeretettel várnak.