Tejszobor, Beatcore, Űrezüst
Varga Melinda, Horváth Benji, Láng Orsolya. Fotó: Tóth Helga

Varga Melinda, Horváth Benji, Láng Orsolya. Fotó: Tóth Helga


 
Egy, kettő, három – László Noémi szerint ezek a számok indokolják az E-MIL által augusztus 20-án szervezett irodalmi esten bemutatott három könyv szerzőinek kiválasztását. Vagyis, hogy miért éppen ők és ilyen formában: mert a 2013-ban megjelent Űrezüst Varga Melinda harmadik, az idén megjelent Beatcore Horváth Benji második, illetve az ugyancsak idén megjelent Tejszobor Láng Orsolya első kötete.
 
Varga Melinda az Irodalmi Jelen – ahol egyébként versszerkesztőként dolgozik – fiatal, pályakezdőknek szóló irodalmi műhelyének alapítója és vezetője. Szerinte az egyes körök során ő maga is, bár már háromkötetes szerző, sokat tanul a fiataloktól. Illetve a saját, már megjelent köteteit is folyamatosan újraolvassa, ezáltal is fejlődve. Jelenleg egy új kötet anyaga van kialakulófélben, mely a költő szerint más stílusban íródik majd.
 
A szerzőkkel beszélgető László Noémi számára meglepő, hogy Láng Orsolya első kötete nem (teljesen) verseskötet, hiszen a szerző eddig leginkább ebben a műfajban publikált. Azonban kiderül, hogy első kötete tulajdonképpen a líra és a próza átmenete, egyfajta lírai próza, melybe „becsúszott a rajz”, vagyis a szerző saját illusztrációit is tartalmazza. Az illusztrációk egyébként vagy inciálékként vagy az egyes fejezetek záróképeiként jelennek meg, illetve minden fejezet végén található egy kis hangulati összefoglaló „stilizált szövegek”, vagyis rajzok formájában.
 
Horváth Benji második, Beatcore című kötetét tartja úgy igazán kötetnek, míg az első, A cseplini díva címűt inkább formai mutatványként jellemzi. A szerző rendkívül elégedett a kész termékkel: Gáll Attila munkájával és a borítóval is. A Beatcore című címadó versről is szó esett a beszélgetés során, melyet a költő elmondása szerint részben tiltakozásképpen írt meg, mivel Balázs Imre József sokat hozta szóba költészete kapcsán a beatköltészetet.
 
Végül László Noémi utolsó kérdésében alkotási elveikről kérdezte a szerzőket. Varga Melinda számára az olvasók a legfontosabbak íráskor, Benji az önmagával szembeni őszinteségből nem enged, mely megköveteli, hogy minden leírt szó indokoltan álljon ott, ahol áll. Láng Orsolya szerint neki nem elvei vannak, hanem inkább stílusa van, mely nehezen engedi meg, hogy saját, a mű és stílus hangulatát tükröző szavai helyére szerkesztők által javasolt szinonimák kerüljenek.