Teremburán innen, Teringettén túl
asztalos_veronka_fulszovegek_borito_vince1

 

 
Fekete Vince: Ahonnan a nagy-nagy kékség. Bookart Könyvkiadó, Csíkszereda, 2016.

 
 

Ez a kötet azoknak szól, akik szeretik a rímet, a kalandot, Dante poklát, a bugyrokat, Jónás történetét, az egérfogót és sok más érdekességet, amelyek a Terembura folyásánál, a Teringette-hegyen túl, Sűrűmakkon jóval innen találhatóak meg. A két pelegér, Cincogósi Elemér és a vadonban élő Pele Ágoston érdekfeszítő kalandja által felfedezhetővé válik az álmodozás tárgya, a Második Cinbeli mesés kastély és lakói.

 

Szerelem, heppiend és egyszerű egérvágyak azok, amelyek ösztönzik főhősünket arra, hogy az üres templom hideg szobáiból, egy jobb élet reményében hagyja el megszokott, éhes mindennapjait. És ekkor kezdődik csak a kaland! A has rigmusa vezeti a hőst, aki szimatát arra használja fel, hogy új barátokra, élhető vidékre és nem utolsósorban szerelemre találjon. Emellett természetesen az önfeláldozás, a bajtársi szeretet is nagy hangsúlyt érdemel, hiszen Eli és Ágost jóban-rosszban követik egymást, még akkor is, ha bagoly húzta szerelvényen kell utazniuk.

 

Tökéletesen megformált kerek történet, amelynek egyes részei előzőleges szépirodalmi olvasatotok alapján ismerősnek tűnhetnek: emlékeztetnek egy kicsit az Arany János által elmesélt bárdénekekre, a Petőfi által megrajzolt János Vitéz emberfölötti erejére, miközben érthetően és szellemesen mutatja be a néha gyáva egérkék történetét, akik állandóan meglepetésszerűen cselekszenek.

 

A változatos fordulatokat követve egyre jobban magával ragad a nagy-nagy kékség titka, és talán ez az a rejtély, amely minduntalan képes újra meg újra lenyugtatni a türelmetlen érdeklődőt, hiszen a heppiend előre beharangolásával az olvasói elvárások is megváltoznak. A lepel leesik, a titokra fény derül: a kékség Tordon Borzon Laurához vezet. Valami megnyugtatóan édes hangulat lesz úrrá Eleméren, mikor a sok viszontagság után megmentheti szíve (álmai) választottját, és a lány nevelőapját a rögtönzött repülőmasinának köszönhetően. Van itt minden: szomorúság, barátság, veszedelem, rablók, hajózások, repülések, alvilágból feljövések, szerelem. Kikapcsolódást jelent ez a könyv kicsiknek is, nagyoknak is.