Hírek >

Hír |

Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba
Az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című kötetét mutatják be Budapesten a Fuga – Építészeti központban (Petőfi Sándor utca 5., Budapest, 1052). A könyvbemutatón Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója beszélget a kötetről Tóth-Czifra Júliával és Szirák Péterrel

 

Csakanyi Eszter olvas verseket, Prieger Zsolt zenél
 

Rosmersholm: nagy tervek, nagy álmok, elveszített hitek, elvesztegetett lehetőségek otthonos helyszíne. A polgári világrend alkonya, a szabadságvágy és a reményvesztett boldogságkeresés metaforája Henrik Ibsen drámájából átfogalmazva jelenkorunkba.
 

Térey János új kötetének verseiben, kisprózáiban élesen érzékelhetjük a személyes és a történelmi emlékek, az egyéni és a társadalmi neurózisok sokféle regiszterben visszhangzó lenyomatait. Az életműben kimunkált karakterológia és tájmitológia visszaköszön a meglett férfikor verseiben: Debrecen és környéke, budapesti utcák, házak és történeteik, balatoni nyarak, vagy éppen világvárosok évezredes múltjukkal. Tájak – ember formálta mélyrétegekkel.Személyesség és hideg malícia, alanyiság és fanyar iróniától sem idegenkedő közérzeti líra között vibrál a versekben megszólaló hang, miközben a költői tekintet kíméletlen pontossággal szegeződik egy „elfüggönyözött ország” kulisszái mögé.
 

A Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba kötetkompozícióját a szerző állította össze. Megjelenését már nem érhette meg.