Túrós csusza és versolvasás a költészetünnepen
Sokan nem is gondolnák, pedig a költészet és a gasztronómia gyakran kéz a kézben jár, így egy ízletesen elkészített fogás éppúgy tekinthető művészi alkotásnak, mint egy remek formakultúrával, igényesen és pontosan megírt vers. Ennek bizonyításaként a Magyar Költészet Napjának alkalmából a Harag György Társulat idén nemcsak szellemi táplálékban részesítette a szatmáriakat, de a kulináris élvezetekért rajongók Arany János kedvenc ételeit is megkóstolhatták.
 
Az immár harmadik esztendeje megszervezett rendezvény egész naposra bővült és idén is tartogatott jó pár kedves percet azoknak, akik a Virágvasárnapi ebédet követően úgy döntöttek, hogy a szatmárnémeti District 15. klubba látogatnak s magukkal hozzák kedvenc köteteiket.
 
 

 
Nem sokkal két óra után Frumen Gergő és Kovács Nikolett színészek, szervezők köszöntője után, Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója nyitotta meg a felolvasást istenes versekkel, majd a társulat tagjai és az egész délután át érkező érdeklődők is előadtak néhány, a szívükhöz közel álló lírai művet.
 
Arany János születésének 200-ik évfordulója adta az apropóját annak, hogy a költő kedvenc ételeit szolgálják fel a jelenlevőknek, így a nélkülözés éveit idézte a zsíros kenyér lilahagymával, a későbbiekben pedig terítékre került még csirkepaprikás galuskával, túrós csusza tejfellel és marczafánk is.A késő estébe nyúló rendezvénybe Skype-on kapcsolódott be Selyem Zsuzsa irodalomtörténész, aki egy Zudor János verset olvasott fel a hallgatóságnak, míg Palya Bea énekesnő kedvenc Kányádi-versével köszöntötte a szatmáriakat.
 
 

 
A napokban újabb lapszáma jelent meg a helyi Sugárút című kulturális folyóiratnak, mely az egykori Szatmári Magyar Hírlap Szamos nevű mellékletének utódja. A tavaszi kiadásban többek között Mózes Attila és Zsidó Ferenc regényrészletei is helyet kaptak, Oláh András versei, tanulmányok Arany János és a zene kapcsolatáról, valamint Dobai Péter pályakezdéséről is olvasható egy írás. A friss kiadást Kereskényi Sándor és Veres István szerkesztők mutatták be.
 
Ugyanitt kerekasztal beszélgetésen vettek részt helyi költők, újságírók, színművészek és pedagógusok is, akik személyes élményeken keresztül meséltek arról, hogy milyen kapcsolat fűzi őket a költészethez, illetve arra is kitértek – a jelenlevő diákok véleményére is alapozva –, hogy mennyire nyújt segítséget abban a jelenleg érvényben levő magyar tanterv, hogy a fiatalok alaposan megismerkedhessenek az egyetemes és magyar irodalom kiemelkedő alakjaival. Ezt követően Fischer Botond moderálásával bemutatták Horváth Benji költőnek Az amnézia útja című kötetét. Az egész napos rendezvény a Vitéz Júlia Quartett feat. Cserey Csaba Csabcsi ütőhangszeres koncertjével zárult.

 
 

 

Öröm látni, hogy évről-évre egyre több érdeklődőt vonz a Magyar Költészet Napjához kapcsolódó rendezvény, amelyen idén többek között Arany János, József Attila, Kányádi Sándor, Márai Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Jánk Károly versek is elhangzottak, sőt, akadtak olyanok is, akik bátorságot merítve, saját szerzeményeiket adták elő ezen a rendhagyó eseményen.
 
 
 
A képek forrása a Harag György Társulat facebook oldala.