Új lendület Kinde Annamária verseinek – Székelyudvarhelyen mutatták be a Demeter Zsuzsa által írt monográfiáját
Kinde Annamária nagyváradi költő, dalszövegíró, lapszerkesztő költői életművéhez írt „útikalauzt” Demeter Zsuzsa székelyudvarhelyi származású irodalomkritikus, Szandra May a hóhullásban címmel. A monográfiát február 8-án, csütörtökön mutatták be a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár olvasótermében. A szerzőt a monográfia megírásáról, az alanyhoz fűződő személyes kapcsolatáról, születési helyhez kötődő értelmezési keretekről, illetve az erdélyi kortárs magyar irodalmat érintő problémákról egykori magyartanára, Szakács István Péter faggatta.

 

 

 

 

Kinde Annamária 2014-ben, ötvenhét éves korában hunyt el. Ezzel az életműve lezárult, így kutathatóvá vált, mivel összességében szemlélhető – ismertette a témaválasztása egyik okát Demeter Zsuzsa. A szerzőnek nem ez az első megjelent monográfiája, hiszen doktori disszertációját Gyöngyösi István 17. századi költő munkásságából írta – korábbi tanulmányát is kiadták. Kinde Annamária életművének feldolgozását elsősorban mégsem az életmű lezárulása indokolta. A szerző a székelyudvarhelyi könyvbemutatón elárulta, hogy a nagyváradi alkotó személyes találkozásuk alkalmával mély benyomást tett rá, és verseivel, azok érzelemvilágával is különösen tud azonosulni, így esett rá a választása.

 

A könyvbemutató rendkívülinek volt mondható, ahogyan rendkívüli személyiség volt a monográfia alanya is: az irodalmi találkozó a Garabonciás Együttes egy-egy dalával kezdődött és ért véget, hiszen az együttes dalainak szövegét Kinde Annamária írta. Noha a monográfia nem tér ki a költőnő dalszerzői munkásságára, Szakács István Péter utalt arra, hogy Kinde Annamária versein érződik a dalszövegek hatása. A könyvbemutató során felmerült egyik kulcskérdés – amelyre a monográfia szerzője még keresi a választ –, ugyancsak a dalszerzői munkához kapcsolódik: Demeter Zsuzsa számára Kinde életének egyik nagy rejtélye az, hogy miért nem jelent meg verseskötete az 1980-as években, amikor dalokat írt a Garabonciásnak. Próbálkozásai ugyan voltak – elküldte verseit például a Kriterion Kiadónak –, mégsem sikerült könyvet kiadnia egészen 1997-ig.

 

 

 

Noha megjelent kilenc verseskötete, irodalmi táborokba járt, kezdetben vezetőségi tagja volt az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, szívén viselte a kezdő alkotók mentorálását, irodalmi folyóirat szerkesztő volt és több erdélyi városban is élt, alkotott, Kinde Annamária mindeddig nem vált széles körben ismert költővé – derült ki a könyvbemutatón. Demeter Zsuzsa ezt nem tartja furcsának, tekintve, hogy aránylag kevés Erdélyben élő kortárs irodalmárnak sikerült eddig nevet szereznie Budapesten. Az est házigazdája, az udvarhelyi könyvtár munkatársa is bevallotta, hogy gyűjteményükben Kinde Annamáriának mindössze egyetlen verseskötete található meg.

 

A nemrég megjelent monográfia tökéletes értelmezéséhez azonban ajánlott párhuzamosan a Kinde-versesköteteket is olvasni – mutatott rá a szerző, hozzátéve, jelenleg antikváriumokban érdemes ezeket keresni. S ha már az antikvár példányokról esett szó, hozzá is tette, hogy Kinde Annamária dedikációinak is érdemes figyelmet szentelni, mivel azok legtöbbször igen személyes, olykor verses formában írt ajánlások, nem ritkán a költő alteregói, a monográfia címét ihlető Szandra May vagy Tom Vanguard aláírásával ellátva.

 

 


 

A marosvásárhelyi Lector Kiadó jelenlévő képviselője, Gálfalvi Ágnes biztatóan zárta az estét: elmondta, Kinde Annamária halála után felvetődött egy, a költőnő válogatott verseit tartalmazó kötet kiadásának lehetősége. Ugyanakkor megígérte, utánanéz a már kiadott könyveknek a kiadók raktáraiban, mert úgy érzi, eljött az idő, hogy a még el nem kelt példányok újra a boltokba kerüljenek.