Hírek >

Hír |

Vásárhelyi Antal és Tóth György kiállítása
A kortárs magyar vizuális művészet két kiváló egyénisége Vásárhelyi Antal grafikus és Tóth György fotóművész kiállításának megnyitója volt a bukaresti Magyar Kulturális Intézet első októberi eseménye.

 

A kiállítást Mircia Dumitrescu grafikus, akadémikus nyitotta meg október 5-én, délután hét órakor. A kiállítás november 6-ig látogatható.

 

 

 

 

Vásárhelyi Antal Szatmárnémetiben született, 1969–1973 között a bukaresti képzőművészeti egyetemen belsőépítészeti és grafikai tanulmányokat végzett. 1979-ben telepedett át Magyarországra, 1979–1982 között megszakításokkal a budapesti Fiatal Művészek Klubja művészeti vezetője volt, kiállítások szervezésével, társművészeti programok rendezésével foglalkozott.

 

A ’80-as évek közepén részt vett a Kísérleti művészet és a Művészet ma I-III. nemzetközi kiállítások megszervezésében. 1988-ban a Hiány című társadalmi és művészeti folyóirat szerkesztője lett, a lapnak jelentős szerepe volt a politikai és művészeti pluralizmus megteremtésében Magyarországon. 1998-ban megszervezte a Hommage à M. C. Escher című kiállítást, 1999-ben az UNESCO és az ICSU támogatásával a Tudomány a művészetben – művészet a tudományban című tárlatot. Az Association pour la Promotion du Patrimonie Artistique Français és a Berufsverband Bildender Künstler tagja.

 

Nagyméretű, geometrikus, többnyire fekete-fehérben komponált, a leggyakrabban architektonikus elemekből építkező lapjait M. C. Escher illuzionisztikus térformálásának hatására utaló megoldások jellemzik, az elvont formákat gyakran figurális részletekkel társítja, a tárgyilagos, hűvösen elemző hang ironikus vagy drámai mozzanatokkal gazdagodik.

 

Vásárhelyi Antal grafikusnak számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, de több jelentős külföldi képzőművészeti központban is, mint például az Osztrák Állami Egyetem Galériája (Bécs), L’Ecume Galerie (Párizs), Maximum Galerie (Nürnberg). Alkotásait jelentős csoportos kiállításokon is bemutatták, melyek közül csak néhányan említünk meg: Johu-Rissanen Nemzetközi Nyári Tábor és Kiállítás (Kuopio, Finnország), Salon France-Allemagne (Abbeye-Royal de Moncel, Franciaország, Hommage à M.C. Escher (Isis-Symmetry Congress and Exhibition Haifa, Izrael).

(artportal.hu)

 

 

Tóth György Budapesten született. 1972 óta fényképez rendszeresen. 1980-ban fotós szakmunkás bizonyítványt szerzett; 1980-ban a Magyar Televízió fotósa, 1998-tól 2000-ig a fotóosztály vezetője. 1980–1986 között tagja és három éven át vezetőségi tagja volt Fiatal Fotóművészek Stúdiójának. A Balogh Rudolf díjjal és a 2008-as év Magyar Fotográfia Nagydíjával kitüntetett fotóművész tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és Magyar Alkalmazott Fotográfusok Kamarájának.

 

 

Dokumentaristaként indult, majd elmozdult, több expozíciós portrét, aktot készített. Első munkája az Ikarusz (riport a sárkányrepülőkről), ezt követően sorozatokat készített a budapesti villamosmegállókról, a villamosvezetőkről, a május elsejei felvonulás résztvevőiről, fotográfus és képzőművész kortársairól.

 

Fotóin keresztül szoros kapcsolatot tart a hazai képzőművészeti élet avantgárd szellemiségű tagjaival. Számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, Hollandiában, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban is.

 

Alkotásai jelentős csoportos kiállításain is láthatók voltak, mint például az esztergomi fotóbiennálék, a dortmundi Fiatal Fotóművészek Stúdiója kiállításVille de Paris (Párizs), Il nudo nella fotografia dell’est Europa (Accademia Albertina, Torino), Hedendaagse Hongaarse Fotografie (Canon Photo Galerie, Amszterdam), Kortárs Magyar Fotográfia (Umelecká Beseda, Pozsony), Első Alkotó Csoport Kiállítása (Magyar Ház, Berlin), L’arte della fotografia contemporanea nell’ europe dell’est (Ken Damy G., Brescia).

 

(artportal.hu)

 

 

Partner: Új Kriterion Galéria