Végh Attila Helikon-estjéről
A február 21-én megrendezett Helikon-estek sorozatának meghívottja Végh Attila, József Attila-díjas költő, próza- és esszéíró volt, akivel Karácsonyi Zsolt beszélgetett. Felvezetésként néhány információ hangzott el a meghívottról, fiatalkori érdeklődési köreként például a Fradi, csajok és sör lett megjelölve, majd a készülő természetfilmjéből vetítettek pár percet.
 
 

 

Karácsonyi Zsolt arról kérdezi a meghívottat, hogy mikor vált az irodalom hasonlóképpen a természetévé, mint a természetjárás? A válasz rövidebb anekdoták formájában érkezett, Végh Attila elmesélte a gimnazistaként kezdett természetfotózás során történt „bénázásait”. A természethez való közelségét az is igazolja, hogy nem tűri, mikor a tárgyak fellázadnak ellene. Egy ilyen alkalommal például saját laptopját fejszével aprította szét. A magyar tanárnője már gimnazistaként írásra biztatta, így első megjelent versével az És-ben rögtön felkereste őt. Az irodalommal kapcsolatban még elhangzik Hamvas Béla neve, akire a gondolkodásmódja beindulásának ugródeszkájaként tekint, bár megjegyzi róla: olykor néha elég felszínes, de „Béla bácsi akkor is Béla bácsi.”
 
 

 
Szóba kerül a hagyományokhoz való egyedi viszonyulásmód, vagyis, hogy egyszerre építi és leépíti azokat. Pusztán a hagyományok őrzése badarság, hiszen a hagyomány és az újítás folyamatos táncot jár egymással, ahogyan a felejtés és az emlékezés is egymás összjátékában létezik. Az emlékezés fontos szerepet játszik a 2013-ban megjelent Hogy szívedet kiürítsd című regényében, melyben eljátszik az időhöz való viszony lehetséges módozataival. Ezt a regényt önéletrajzi ihletésű fausti történetként tartja számon a szerző. Megjegyzi, hogy az írók első regénye többnyire mindig önéletrajzi ihletésű, ezért külön büszke a Dunai Lolita című második regényére, melyben saját személye alig van benne.
 
 

 
Néhány vers felolvasása után az Immun-csoport Esti Kornél világát idéző működésmódjáról esik néhány szó, majd az Ózon című összművészeti havilap elindításának körülményeivel ismerkedhettünk meg. Az estet két rövidpróza felolvasásával zárták.