Hírek >

Hír |

Zoltán Gábor estje Nagyváradon
Február 24-én, pénteken, este 6-tól az Illyés Gyula könyvesboltban (Teleki utca) a váradi Törzsasztal vendége Zoltán Gábor író, többek között az elmúlt évben megjelent Orgia című, megdöbbentő dokumentumokra alapozott, nagysikerű regény szerzője. A meghívottal Kőrössi P. József beszélget.

 

„A második világháború végnapjaiban játszódó regény a nyilasok szemszögéből mutatja meg, milyen is az, amikor valaki(k) egy eszme nevében önként, kéjjel öl(nek), nemcsak parancsra.
 
 

Fotó: Valuska Gábor


 
Zoltán Gábor Budapesten született 1960-ban. A városmajori templomban keresztelték, ott, ahol nem sokkal korábban Kun páter prédikált. A Maros utcában nőtt fel, ahol a nyilasok tömeggyilkosságokat rendeztek. „2010 után szánta rá magát, hogy lehajoljon az előtte heverő témához. Hogy megismerje a Városmajor múltját. Mindenekelőtt azt, hogy mi, miért és hogyan történt 1944-45 telén.” (Könyvmoly)

 

Könyvéről a Vasárnapi Híreknek adott interjúban ezt mondja: „A testi inzultusok nem a nagyobb hatás elérése miatt kerültek a regénybe. A szóbeli inzultusok legalább annyira bántók. Amikor a korabeli újságokat olvastam, elszörnyedtem, miket mondtak egymásnak emberek. A gond nem azzal van, hogy leírom a borzalmakat – a dokumentumokban rögzítetteknek csak egy részét mutatom meg egyébként –, hanem az, hogy a civilizációnk nincs felkészülve erre. És erről többek közt az irodalom tehet, mert a tőle elvártak nem engedik meg, hogy bizonyos dolgokat megjelenítsen. Tanulságos eset: egy később híressé vált fiatal író ott volt a nyilas akciók helyszínein, szerepeltetem is a könyvben. Később alig írt a tapasztalásairól, mivel a rendelkezésére álló nyelvi, irodalmi eszközökkel ez nem volt kezelhető. Az Orgia ezt a nyelvi béklyót kísérli meg lerázni magáról.”