No items found.

Irodalmi Kávéház - Ugyanolyan mások

November 17-én, délután 3 órától, a 24-ik alkalommal megrendezett Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretein belül került sor a Káli Király István által megálmodott Ugyanolyan mások című antológiáról való irodalmi beszélgetésre. Az antológiában szereplő 58 prózai illetve lírai mű megalkotóiból öten voltak jelen: Erdős Virág, Kemény István, Király Kinga Júlia, Oravecz Imre és Szele Anna.


A beszélgetés nyitásaként a házigazda, Káli Király István elmesélte miként született meg az antológia létrehozatalának ötlete. Az inspiráció Szele Anna írónőtől jött, aki egy napon a vonaton utazva talált négy darab pogácsát amiket, elhatározta, hogy oda fog ajándékozni egy hajléktalannak. Ez meg is történt, ám a találkozás egy embertelen körülmények közt élő emberrel mély nyomot hagyott benne, és a vágyat arra, hogy valamilyen módon segítsen azokon akikről a társadalom lemondott.
Az antológiában szereplő összes alkotás a másságról, főleg kilátástalan helyzetben lévőkről szól. Azt is megtudhattuk, hogy ezen antológiát hátrányos helyzetűeket segítő szervezetek kezébe adták értékesítésre, így segítve ezek munkáját. Könyvesboltba nem kerültek, viszont virtuális úton elérhetőek az érdeklődők számára.


A beszélgetés során felmerült a rászorulók segítésének valós társadalmi problémája, amiről Szele Anna úgy vélekedett, hogy: „Magyarországon nem divat a szegényeken segíteni.” Oravecz Imre úgy fogalmazott, hogy „az emberekben nincs készség a segítésre.” Ezt a szálat folytatva kérdezte meg egy hallgató a közönségből, hogy mi a helyzet azokkal akiket „ötször kihúzol az asztal alól és ők hatodszorra is visszabújnak oda?” Megéri-e ennek tudatában is segíteni rajtuk? Király Kinga Júlia nagyon határozott véleményt nyilvánított ki ezt illetően, miszerint nem egyszerűen csak kihúzni kellene őket, hanem megmutatni nekik, hogy van holnapjuk. Ez egy „rendszerszintű összefogást” igényelne, amit elsősorban az állam kéne biztosítson nekik.
A továbbiakban szó esett magukról a művekről is amiket a jelen levő költők, írók alkottak az antlógiába. Azt is megtudhattuk, hogy Káli Király Istvánra legerőteljesebb hatással Kemény István verse volt, amely – Erdős Virág szerint – egy borzasztóan kegyetlen témát boncolgat: egyes emberek nullának, semminek való tekintését. Emellett Király Kinga Júlia is megosztotta velünk, hogy az ő írását az örökbe fogadott lányával a vér szerinti szülőkhöz tett látogatása ihlette.
A beszélgetést Szele Anna azzal zárta, hogy bár csak 1.300 példány kelt el a remélt 10.000 helyett ő mégis elégedett, hiszen ha csak egy embernek is segítettek mindezzel, akkor már megérte.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb