Kinematográf

Kritikák, esszék, tanulmányok kortárs és klasszikus filmekről és mozgóképes jelenségekről, különös tekintettel a magyar, román és európai filmművészetre; beszámolók fesztiválokról, filmes eseményekről.

kinematográf
kizárólag online

Szántai János

A magyar film nagykönyve

Kíváncsi arra, melyik ország államosította a világon elsőként a teljes film- és moziipart? Szeretné tudni, ki volt az első színész, aki egy magyar filmben megszólalt magyarul...?

kinematográf
kizárólag online

Gyenge Zsolt

Válságtól sújtva (Fesztiválnapló a 72. Berlináléról)

Ki gondolta volna akkoriban, hogy két évvel később még mindig erről szólnak a hírek, és hogy a fesztiválnak a megelőző hetekben újabb és újabb járványügyi szigorításokat kell bevállalnia?

kinematográf
kizárólag online

Mărcuțiu-Rácz Dóra

Gyerekek, ne vegyetek drogot…

…nézzetek bele az Eufóriába, és megkapjátok ingyen – szólna a jól ismert idézet, ha kissé sablonosan Sam Levinson tévésorozatára szabnánk.

kinematográf
kizárólag online

Ferenczi Szilárd

A kapu lassan tárul

A harmincéves Maja még serdülne, de már felelős döntéseket vár magától, és nemcsak ő, ezt várja tőle az anyja, az élettársa, a kortársai, a lakáshitelező, hovatovább a kerületi önkormányzat is.

kinematográf
kizárólag online

Farkas Boglárka Angéla

Újraírt forráskód

Tetszik vagy sem, valamennyien a poszt-­Mátrix korszakában élünk. Évekkel a széria első darabja után is nehezen felfogható, hogy a Wachowski testvérek filmje mekkora vízválasztó volt annak idején.

kinematográf
kizárólag online

Jakab-Benke Nándor

Kezelhetetlenek

A tavalyi év egyik legjobb magyar filmje a szereplőit tükrözi: nagyon kevés pénzből kénytelen megélni, egyszerűen, sőt néha talán túl durván fogalmaz, ám kitűnő felnövésfilm.

kinematográf
kizárólag online

Papp Attila Zsolt

Egy történet, amit el kell mondani

Az Isten keze című filmben van egy jelenet, amely egy Fellini-film szereplőválogatási folyamatába enged bepillantást.

kinematográf
kizárólag online

Ferenczi Szilárd

Természetesen árnyas

Kimondottan az volt a célom, hogy az „ismeretlen katonáról”, és ne a hősökről beszéljek – vallja a 2021-es Berlinálén Ezüst Medvével díjazott Nagy Dénes, a Természetes fény rendezője egy interjúban.

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb